Guláš z dvou druhů masa – z hovězí kližky a vepřového plecka, dušený na cibuli a směsi koření, na závěr zahuštěný hladkou moukou.
Ingredience:
500 g | vepřového plecka |
500 g | hovězí kližky |
500 g | cibule |
1 l | vývaru z kostí |
červená paprika sladká | |
červená paprika pálivá | |
rajčatový protlak | |
hladká mouka | |
majoránka | |
česnek | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme
2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek, přidáme kližku, posypeme červenou sladkou, pálivou paprikou a kmínem
3. Zprudka opečeme ze všech stran, podlijeme trošku vývarem a dusíme pod pokličkou 30 minut za občasného podlévání a míchání
4. Po 30 minutách přidáme plecko, několik lžic rajského protlaku (podle chuti), nalijeme zbytek vývaru a dusíme pod pokličkou, až oba druhy masa změknou, přibližně ještě 20-30 minut
5. Na závěr guláš lehce zaprášíme moukou, případně dochutíme kořením, přisolíme a vaříme ještě 5 minut.