Masák patří k nejchutnějším houbám vůbec, v kuchyni má všestranné použití, vyzkoušejte z něho například matjesy podle tohoto skvělého receptu.
Ingredience:
1 kg | muchomůrky růžovky |
250 g | cibule |
mletý černý pepř | |
dle chuti- ocet | |
bobkový list | |
nové koření | |
celý pepř | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Masáky očistíme a odstraníme z klobouku namočenou houbičkou šupinky, opláchneme vodou a nakrájíme na proužky, mladé plodnice na polovinu
2. V mírně osolené vodě povaříme zhruba 3-5 minut, pak vodu slijeme, houby znovu propláchneme a necháme v sítku okapat
3. Okapané proužky hub dáme do mísy a promícháme s cibulí, nakrájenou rovněž na proužky, podle chuti přisolíme, opepříme, zastříkneme octem a zakápneme olejem, vše důkladně promícháme a necháme 1 hodinu odležet
4. Směs naplníme do skleniček tak 2 cm od okraje a do každé sklenice vložíme na vrch 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 4 celé pepře a zalijeme olejem, aby byly houby ponořené
5. Skleničky uzavřeme a dáme do lednice rozležet, po 4 dnech jsou matjesy rozleželé a můžeme konzumovat.
Podáváme s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží měsíc jestli je dřív nespotřebujeme.Více o mochomůrce růžovce najdete zde: Muchomůrka růžovka.
Poznámka:Podobně lze upravit holubinky, líhu, mladé plodnice hřibovitých. Z masáků a holubinek a líhy jsou však nejlepší! U hřibovitých hub musíme mít opravdu mladé tvrdé plodnice, u starších plodnic se uvolní rourky a pokrm vypadá nevzhledně.Text i foto: D. Marounek