REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Matjesy z masáků (muchomůrky růžovky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Masák patří k nejchutnějším houbám vůbec, v kuchyni má všestranné použití, vyzkoušejte z něho například matjesy podle tohoto skvělého receptu.


Ingredience:
1 kgmuchomůrky růžovky
250 gcibule
mletý černý pepř
dle chuti- ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
voda
olej
sůl

Postup:

1. Masáky očistíme a odstraníme z klobouku namočenou houbičkou šupinky, opláchneme vodou a nakrájíme na proužky, mladé plodnice na polovinu
2. V mírně osolené vodě povaříme zhruba 3-5 minut, pak vodu slijeme, houby znovu propláchneme a necháme v sítku okapat
3. Okapané proužky hub dáme do mísy a promícháme s cibulí, nakrájenou rovněž na proužky, podle chuti přisolíme, opepříme, zastříkneme octem a zakápneme olejem, vše důkladně promícháme a necháme 1 hodinu odležet
4. Směs naplníme do skleniček tak 2 cm od okraje a do každé sklenice vložíme na vrch 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 4 celé pepře a zalijeme olejem, aby byly houby ponořené
5. Skleničky uzavřeme a dáme do lednice rozležet, po 4 dnech jsou matjesy rozleželé a můžeme konzumovat.

Doporučení:

Podáváme s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží měsíc jestli je dřív nespotřebujeme.Více o mochomůrce růžovce najdete zde: Muchomůrka růžovka.

Poznámka:

Podobně lze upravit holubinky, líhu, mladé plodnice hřibovitých. Z masáků a holubinek a líhy jsou však nejlepší! U hřibovitých hub musíme mít opravdu mladé tvrdé plodnice, u starších plodnic se uvolní rourky a pokrm vypadá nevzhledně.Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy