REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masový vývar (bujon)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na hovězí bujon, vhodný jako základ mnoha polévek, omáček a dalších pokrmů.


Ingredience:
400-500 gpředního hovězího masa s kostí
120 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1,5 lvody
3 kszrnka černého pepře
2 kszrnka
1 kscibule
1 lžičkasoli
voda na dolití

Postup:

1. Maso zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření, celou oloupanou cibuli, osolíme a rychle přivedeme k varu, jakmile polévka začne bublat, snížíme teplotu zdroje, hrnec zakryjeme pokličkou a zvolna vaříme asi 2-3 hodiny, klidně i déle, až bude maso úplně měkké
2. Do vývaru přidáme očištěnou a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a vaříme dalších 30 minut, během vaření podle potřeby doléváme studenou vodu na původní množství (studená voda vývar čistí)
3. Vývar přecedíme a necháme stát, po částečném zchladnutí tuk usazený na povrchu sebereme lžící, dále ho použijeme dle příslušných receptur.

Doporučení:

Maso můžeme použít jako vložku do polévek, nebo ho servírujeme jako přílohu například k podušené zelenině. Chceme-li mít vývar úplně čirý, do vlažného vývaru přidáme 1-2 ks bílky, metlou je rozšleháme a zahříváme. Když se bílky srazí, vývar odstavíme a asi po 30 minutách sebereme pěnu a vývar přecedíme. Silný a chutný vývar připravíme, když maso nebo kosti vložíme do studené vody, ne do teplé. Pozvolným zahříváním se z masa nebo z kostí vyluhují látky, které dodávají polévce výživnou hodnotu, chuť a aroma.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy