REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masové koule v rajčatovo-cuketové omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z mletého hovězího masa na oleji opečené koule, servírované podušené v rajčatovo-cuketové omáčce obohacené o další zeleninu.


Ingredience:
Na masové koule:
300 gmletého hovězího masa
3 ksstroužky česneku
1 ksrohlík
3 lžícemléka
1 hrstnasekané petrželové natě
čerstvě drcený pepř
trocha chilli
mořská sůl
olej na smažení
Na omáčku:
300 mlpasírovaných rajčat
4 lžíceolivového oleje
1 lžícetřtinového cukru
1 plechovkadrcených rajčat
2 ksšalotky
1 ksmladá cuketa
1 ksmrkev
mořská sůl

Postup:
  1. Rohlík nakrájíme na kostičky a přidáme k nim mléko, necháme nasáknout a v dlaních vymačkáme
  2. Přidáme do mísy k masu a ostatním surovinám a důkladně promícháme
  3. Tvoříme koule o velikosti golfového míčku nebo menší, jak kdo chce
  4. V pánvi rozpálíme olej, vložíme kouličky a opečeme je ze všech stran cca 10 minut
  5. Vyjmeme z pánve a necháme přebytečný tuk odsát na papírové utěrce
  6. Připravíme omáčku; ve woku rozpálíme olej, přidáme nasekanou šalotku a necháme ji zesklovatět
  7. Mrkev a cuketu nakrájíme na kostičky a přidáme k šalotce, pak přidáme sekaná i pasírovaná rajčata, osolíme, přidáme cukr a vložíme osmažené masové koule
  8. Přiklopíme, stáhneme plamen a dusíme cca 1 hodinu, podle chuti doslíme, eventuálně přidáme cukr
  9. Podáváme nejlépe s těstovinami, na talířích zakápneme olivovým olejem a zasypeme parmazánem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy