REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mascarpone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italský sýr vyrobený v domácích podmínkách.


Ingredience:
1 lnepasterizované smetany ke šlehání
1 lžícecitrónového džusu nebo šťávy
cedník nebo větší sítko
plátýnko nebo filtrl do kávového překapávače

Postup:

1. Nejdříve si připravíme vodní lázeň; vezmeme kovovou mísu, která zapadne do hlubokého hrnce, aniž by se dotýkala dna, ale aby byla posazena na okrajích hrnce, do hrnce nalijeme vodu tak, aby se dno mísy dotýkalo hladiny vody, ale aby mísa stále seděla na okrajích hrnce, mísu odstraníme a hrnec položíme na středně rozehřátý zdroj tepla, vodu přivedeme k varu
2. Smetanu nalijeme do mísy a mísu umístíme na hrnec nad vařící se vodu, teplotu snížíme na polovinu a smetanu zahříváme, často kontrolujeme teplotu pomocí teploměru, ta by se měla pohybovat okolo 87 °C
3. Smetanu příležitostně promícháme, přimícháme citronový džus nebo šťávu a lehce mícháme, dokud se smetana nezačne srážet
4. Hrnec i s mísou sejmeme z plotny, zakryjeme poklicí a 10 minut necháme odstát, tvarohová hmota se zatím ještě více zahustí
5. Větší cedník nebo sítko vysteleme plátýnkem, nebo filtrem do kávového překapávače, mascarpone přecedíme
6. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu, vložíme do plastové nádoby a pevně uzavřeme
7. Mascarpone chladíme 24 hodin, aby získalo svou finální konzistenci, skladujeme v lednici.

Doporučení:

Takto vyrobené mascarpone spotřebujeme nejpozději do 3 dnů!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy