Italský sýr vyrobený v domácích podmínkách.
Ingredience:
1 l | nepasterizované smetany ke šlehání |
1 lžíce | citrónového džusu nebo šťávy |
cedník nebo větší sítko | |
plátýnko nebo filtrl do kávového překapávače |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme vodní lázeň; vezmeme kovovou mísu, která zapadne do hlubokého hrnce, aniž by se dotýkala dna, ale aby byla posazena na okrajích hrnce, do hrnce nalijeme vodu tak, aby se dno mísy dotýkalo hladiny vody, ale aby mísa stále seděla na okrajích hrnce, mísu odstraníme a hrnec položíme na středně rozehřátý zdroj tepla, vodu přivedeme k varu
2. Smetanu nalijeme do mísy a mísu umístíme na hrnec nad vařící se vodu, teplotu snížíme na polovinu a smetanu zahříváme, často kontrolujeme teplotu pomocí teploměru, ta by se měla pohybovat okolo 87 °C
3. Smetanu příležitostně promícháme, přimícháme citronový džus nebo šťávu a lehce mícháme, dokud se smetana nezačne srážet
4. Hrnec i s mísou sejmeme z plotny, zakryjeme poklicí a 10 minut necháme odstát, tvarohová hmota se zatím ještě více zahustí
5. Větší cedník nebo sítko vysteleme plátýnkem, nebo filtrem do kávového překapávače, mascarpone přecedíme
6. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu, vložíme do plastové nádoby a pevně uzavřeme
7. Mascarpone chladíme 24 hodin, aby získalo svou finální konzistenci, skladujeme v lednici.
Takto vyrobené mascarpone spotřebujeme nejpozději do 3 dnů!