Z receptářů našich babiček, tradiční receptůra na husu pečenou o Svatém Martinovi.
Ingredience:
1 ks | středně velké husy |
2 ks | jablek |
2 ks | hrušek |
snítka levandule | |
voda na podlévání | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Husu omyjeme, za všech stran i zevnitř, nasolíme ji a necháme v chladnu do druhého dne uležet
2. Troubu předehřejeme na 190 °C
3. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče) 4. Husu pak obložíme jablky nebo hruškami nakrájenými na měsíčky a zbavenými jádřinců (několik měsíčků vložíme i do vnitřku husy), posypeme trochou kmínu a pekáč dáme do trouby
5. Během pečení vidličkou propichujeme kůži husy, jednak mezi stehny a trupem, ale také mezi křídly a trupem (pozor! ne až do masa, jde nám o to aby jsme se zbavili husího sádla a ne šťávy)
6. Sádlo, které nám vytéká postupně odebíráme naběračkou do čisté nádoby, začneme ho však odebírat, až je vyškvařené a pěkně čiré, do této doby husu znovu nepodléváme 7. Během pečení ji občas přeléváme částí vyškvařeného sádla a přiměřeně doléváme horkou vodu
8. Jakmile je husa na hřbetě upečená dozlatova, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud se nám neupeče dozlatova i z druhé strany, pečeme tedy cca 1-1,5 hodiny
9. Měkkou husu pak vyndáme na mísu a přikryjeme ji
10. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, aby jsme měli dostatek šťávy
11. Usazeniny ze dna a stěn odškrabeme do šťávy a necháme ještě chvíli povařit
12. Nakonec husu naporcujeme, vložíme zpět do pekáče a necháme ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout
13. Při podávání nezapomeneme každou porci přelít trochou šťávy z výpeku.
Takto připravená husa skvěle chutná se zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Při pečení husy můžeme použít jak jablka tak i hrušky dohromady. Nebojte se přidat toto ovoce k huse, budete mile překvapeni, jak se změní chuť jablek i hrušek a ovoce skvěle doplní celkovou atmosféru pokrmu.
Poznámka:Příbuzný recept na husu, která se vám nevleze do pekáče, je upečená rozporcovaná: Svatomartinská husa.Článek o historii pečení Martinské husy najdete zde: Martinská husa – její historie.