Úprava klasických slanečků podle receptu ze švédské kuchyně. Jde o marinované slanečky naložené do láku spolu s hořčičnými semínky, dále kousky cibule, mrkve, křenu a zázvoru.
Ingredience:
2 ks (400g-500g) | velké slanečky |
1 ks | velká cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | kousek křenu |
1 ks | kousek zázvoru |
1 lžička | hořčičného semínka |
Na marinádu: | |
1 dl | vinného octa |
1 dl | vody |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | kuličky nového koření |
2 lžíce | cukru |
Postup:
- Slanečky rozřízneme podélně od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, uřízneme ocasy a hlavy, podélně rozřízneme, na 12 hodin namočíme do studené vody.
- Druhý den vymáčené slanečky osušíme a nakrájíme na 2 cm řezy.
- V míse promícháme řezy s nakrájenými plátky cibule, nudličkami mrkve, plátky křenu a zázvoru, hořčičným semínkem. Z uvedených surovin uvaříme marinádu a necháme vychladnout.
- Slanečky se zeleninou naskládáme do sklenice a zalijeme studenou marinádou a uložíme do lednice. Ke konzumaci jsou slanečky vhodné už za 12 hodin.
Recept z webu rybarskyrozcestnik.cz, link zde: https://www.rybarskyrozcestnik.cz/recepty/marinovani-slanecci-se-zazvorem-a-krenem/
Poznámka:Text i foto: D.M.