Tento palačinkový šlehačkový dort je vyskládaný ze studených palačinek ochucených mandlemi, doplněný krémem ze šlehačky a mascarpone a také jahodami. Podává se dobře vychlazený.
Ingredience:
600 g | jahod |
250 g | mascarpone |
125 g | hladké mouky |
2 lahvičky po 230 ml | jemné smetany ke šlehání Meggle (35 % tuku) |
250 ml | mléka Meggle |
10 polévkových lžic | mandlových plátků |
2 lžíce + 100 g | cukru |
1 lžička | prášku do pečiva |
5 ks | snítek máty |
3 ks | vejce (velikost M) |
1 špetka | soli |
olej na smažení | |
trocha citrónové šťávy | |
práškový cukr na posypání |
Postup:
1. Do mísy dejte vejce, mléko, sůl a 2 lžíce cukru a vše smíchejte pomocí ručního šlehače
2. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte je do ušlehané směsi, těsto přikryjte a nechte asi 15 minut odpočinout
3. Vymažte teflonovou pánev (Ø 18 cm) olejem a nechte olej rozehřát
4. Vložte na pánev přibližně 1/
4 těsta, po asi 1 minutě (když je těsto trochu ztuhlé) palačinku posypte 2 lžícemi mandlí, při smažení palačinku jednou obraťte
5. Vyjměte palačinku z pánve a nechte ji okapat na kuchyňském ubrousku, stejným způsobem usmažte i 3 další palačinky, pánev přitom pokaždé znovu vymažte olejem, palačinky nechte úplně vychladnout
6. Jahody očistěte, omyjte a nechte je důkladně okapat, mátu umyjte a oklepejte dosucha, otrhejte listy a nakrájejte je na jemno (až na několik listů na ozdobení)
7. Pomocí ručního šlehače ušlehejte tuhou šlehačku
8. Mascarpone smíchejte se s 100 gramy cukru a citrónovou šťávou, šlehačku po částech vmíchejte do směsi s mascarpone a na závěr přidejte nakrájenou mátu
9. Navrstvěte na sebe vždy 1 palačinku, krém z mascarpone a 150 gramů jahod
10. Palačinkový šlehačkový dort servírujte vychlazený, před podáváním jej posypte lístky máty, zbylými mandlovými plátky a trochou cukru.
Dort lze ještě doplnit například o jahodový džem či marmeládu, kterou pokapeme jahody, nebo potřeme palačinky.
Poznámka:Zdroj: meggle.cz