REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medové lívance s borůvkovou smetanou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Borůvkový recept od Karolíny Kamberské. V lesích se to začíná pomalu modrat, a tak nadešel čas borůvkových knedlíků, koláčů a žahourů. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, tak pro Vás Karolína Kamberská připravila voňavé Medové lívance s borůvkovou smetanou.


Ingredience:
Na 12 lívanců:
200 gcelozrnné pšeničné mouky
200 gsýra cottage
4 ksvejce
cca 3 lžícemásla, nejlépe přepuštěného
3 lžícetekutého medu
1 lžičkakypřicího prášku do pečiva
Na smetanu:
200 gzakysané smetany
300 gborůvek
4–6 lžictekutého medu

Postup:
  1. V misce si smíchejte zakysanou smetanu s medem a borůvkami. trochu borůvek si nechte stranou na ozdobu a smetanovou směs zakryjte potravinovou fólií a dejte odležet do chladničky
  2. Nyní se pusťte do výroby lívanců; v míse pečlivě promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vajíčka, sýr cottage, med a sůl a umíchejte těsto
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev, potřete ji pěkně máslem (nemusí ho být moc, ale budete je péct minimálně natřikrát podle velikosti pánve a před každou novou dávkou pánev znovu potřete)
  4. Malou naběračkou vlijte na pánev postupně těsto na čtyři lívance, trochu je rozetřete vypouklou stranou naběračky a opečte je z obou stran dozlatova, bude to trvat několik minut
  5. Na hotové lívance naneste borůvkovou smetanu, ozdobte borůvkami a snězte je co nejdříve po upečení, aby byly ještě teplé.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy