REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malinový trifle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na chutný dezert připravený z malin, smetany ke šlehání, krupicového cukru …


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgčerstvých, nebo i mražených malin
100 gkrupicového cukru + 2 lžíce navíc
500 mlsmetany ke šlehání
60 mlčerstvě vymačkané citronové šťávy
1-2 sáčkydětských piškotů
1 malá skleničkamalinového džemu
čerstvé maliny na ozdobu

Postup:

1. V malém hrnci smícháme 100 g cukru s 60 ml vody, citronovou šťávou a vše přivedeme k varu, mícháme, až se cukr rozpustí a vaříme 1-2 minuty, pak necháme vychladnout
2. V míse rozmačkáme maliny spolu s džemem, zavařeninu přidáváme podle chuti
3. Smetanu ušleháme se 2 lžícemi cukru do tuha
4. Třetinu piškotů dáme na dno skleněné mísy, pokapeme je třetinou svařené citronové šťávy, navrch dáme třetinu rozmačkaných malin a na ně šlehačku, vrstvy opakujeme do spotřebování všech ingrediencí, na vrchu by měla skončit šlehačka
5. Přes noc necháme dezert vychladit, jednotlivé porce podáváme ozdobené celými malinami.

Doporučení:

Místo do mísy můžeme vrstvy dezertu naskládat přímo do skleněných pohárů.

Poznámka:

První recept na trifle byl publikován v roce 1596 v knize “The Good huswife je Jewell. Tehdejší recept se skládal pouze z husté smetany ochucené cukrem, zázvorem a růžovou vodou. Až o 60 let později byl do receptu přidán pudink, vejce a alkohol. Jak to však bývá, od jeho zrodu vzniklo mnoho variant a podob tohoto chutného dezertu. Proto se nedivte, když pod stejným názvem najdete i několik variací (s pudinkem, bez pudinku, s příchutí alkoholu, se zmrzlinou …)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy