Jedna z variant na chutný dezert připravený z malin, smetany ke šlehání, krupicového cukru …
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | čerstvých, nebo i mražených malin |
100 g | krupicového cukru + 2 lžíce navíc |
500 ml | smetany ke šlehání |
60 ml | čerstvě vymačkané citronové šťávy |
1-2 sáčky | dětských piškotů |
1 malá sklenička | malinového džemu |
čerstvé maliny na ozdobu |
Postup:
1. V malém hrnci smícháme 100 g cukru s 60 ml vody, citronovou šťávou a vše přivedeme k varu, mícháme, až se cukr rozpustí a vaříme 1-2 minuty, pak necháme vychladnout
2. V míse rozmačkáme maliny spolu s džemem, zavařeninu přidáváme podle chuti
3. Smetanu ušleháme se 2 lžícemi cukru do tuha
4. Třetinu piškotů dáme na dno skleněné mísy, pokapeme je třetinou svařené citronové šťávy, navrch dáme třetinu rozmačkaných malin a na ně šlehačku, vrstvy opakujeme do spotřebování všech ingrediencí, na vrchu by měla skončit šlehačka
5. Přes noc necháme dezert vychladit, jednotlivé porce podáváme ozdobené celými malinami.
Místo do mísy můžeme vrstvy dezertu naskládat přímo do skleněných pohárů.
Poznámka:První recept na trifle byl publikován v roce 1596 v knize “The Good huswife je Jewell. Tehdejší recept se skládal pouze z husté smetany ochucené cukrem, zázvorem a růžovou vodou. Až o 60 let později byl do receptu přidán pudink, vejce a alkohol. Jak to však bývá, od jeho zrodu vzniklo mnoho variant a podob tohoto chutného dezertu. Proto se nedivte, když pod stejným názvem najdete i několik variací (s pudinkem, bez pudinku, s příchutí alkoholu, se zmrzlinou …)