Anglický recept na pečený koláč z rebarbory a drobenky servírovaný teplý.
Ingredience:
400 g | očištěné rebarbory |
100 g | třtinového cukru |
máslo na vymazání | |
Na drobenku: | |
150 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru |
100 g | másla |
strouhaná kůra z 1/2 citronu |
Postup:
1. Mladé čerstvé výhonky rebarbory opláchneme, nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm, přendáme do máslem vymazané hluboké zapékací mísy, posypeme třtinovým cukrem a pořádně rukama promneme, aby rebarbora začala pouštět šťávu
2. Na drobenku prohněteme rukama změklé máslo, hladkou mouku, moučkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a nasypeme ji rovnoměrně na rebarboru
3. Zapékací mísou několikrát zatřeseme, aby se drobenka dostala až ke dnu, pak vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 30 minut
4. Servírujeme teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo ozdobené kopečkem zakysané smetany.
Rebarboru můžeme nahradit jablky, švestkami nebo angreštem.