Dezert z polohrubé mouky, kukuřičné mouky, vanilkového cukru a másla s jahodami.
Ingredience:
150 g | másla nebo rostlinného tuku |
200 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru |
50 g | kukuřičné mouky |
12 ks | středně velkých jahod |
1/2 ks | sáčku prášku do pečiva |
3 ks | vajec |
1 ks | sáček vanilkového cukru |
6 lžic | mléka |
nastrouhanou kůru z 1 pomeranče | |
moučkový cukr na posypání | |
špetku soli | |
papírové formičky | |
forma na mufiny |
Postup:
1. Jahody omyjeme, očistíme a necháme na sítu okapat
2. Tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli šleháme 5 minut do pěny
3. Postupně přidáme vejce
4. Mouku promícháme s moukou kukuřičnou a práškem do pečiva, prosejeme na vaječnou směs a krátce šleháme
5. Nakonec přidáme mléko a vymícháme hladké těsto
6. Formu na muffiny vyložíme papírovými formičkami, do nichž rovnoměrně rozdělíme připravené těsto
7. Doprostřed vtiskneme vždy po jedné jahodě
8. Muffiny potom pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (160-170 °C) asi 25-30 minut
9. Necháme je vychladnout.
Pokud máte muffiny raději křupavější, můžete kukuřičnou mouku nahradit nastrouhaným kokosem, který na pánvi mírně orestujete.
Poznámka:Maizena – kukuřičný škrob, slouží hlavně k přípravě tradičních pudinků a zahušťování polévek a omáček.