REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makové šátečky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šátečky plněné makovou náplní, potřené rozšlehaným vajíčkem a posypané drobenkou, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
250 gztuženého tuku
80 gdroždí
30 gcukru krupice
2 ksvajec
125 mlmléka
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
špetka soli
Na náplň:
250 gmletého máku
300 mlmléka
2 lžícepovidel
špetka skořice
špetka citronové kůry
cukr krupice
Na drobenku:
100 gcukru
80 gmásla
80 ghrubé mouky
Na potření:
1 ksvajíčka

Postup:

1. Mletý mák zalijeme mlékem, povaříme do zhoustnutí, podle chuti osladíme cukrem, přidáme špetku skořice i nastrouhané citronové kůry, povidla, vše promícháme a necháme vychladnout
2. Do hrnku dáme vlažné mléko, krupicový cukr, droždí, rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, přidáme špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru i nastrouhaný ztužený tuk, rozklepnutá vajíčka, vzešlý kvásek, dobře promícháme a vypracujeme vláčné těsto
4. Těsto hned na tenko rozválíme, nakrájíme na čtverce, do každého dáme lžičkou trochu makové náplně, spojíme protilehlé cípy a naskládáme na plech
5. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou připravenou smícháním změklého másla s cukrem a hrubou moukou
6. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy