Kynuté těsto usmažené ve tvaru lívanečků, servírované ozdobené povidly a tvarohovou náplní.
Ingredience:
250 g | měkkého tvarohu |
200 g | švestkových povidel |
100 g | moučkového cukru |
100 ml | smetany ke šlehání |
olej | |
Na těsto: | |
350 g | hladké mouky |
50 g | moučkového cukru |
50 g | mletého máku |
20 g | droždí |
2 ks | vajec |
500 ml | mléka |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
1 lžička | mleté skořice |
Postup:
1. Droždí smícháme se lžičkou moučkového cukru, polovinou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, zbylé vlažné mléko, mletý mák, moučkový cukr, citronovou kůru, rozklepnutá vejce, mletou skořici i kvásek a vše zpracujeme na hladké řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout
3. Na olejem vymazaném lívanečníku opečeme po obou stranách dozlatova malé lívanečky, poklademe na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk
4. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a postupně do ní zašleháme tvaroh smíchaný s moučkovým cukrem
5. Lívanečky potřeme povidly, tvarohovou náplň dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme ji na lívance.