Guláš připravený v kotlíku venku v přírodě určitě patří mezi oblíbené pokrmy vařené v přírodě vůbec. Tento recept je na variantu hovězího guláše z maďarské kuchyně, tedy na povařené kostky hovězí kližky spolu s brambory, kousky uzeného bůčku, se zeleninou, klobáskou…
Ingredience:
750 g | hovězí kližky |
500 g | uvařených brambor |
1 l | vývaru z kostí |
3 ks | rajčata |
2 ks | velké cibule |
2 ks | červené papriky |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | maďarská klobása |
sladká červená paprika | |
pálivá červená paprika | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- V kotlíku rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájený uzený bůček, necháme zesklovatět. Přidáme na kostky nakrájenou kližku, posypeme sladkou červenou paprikou, osolíme, okmínujeme, maso opečeme ze všech stran, aby se zatáhnulo a pustilo šťávu.
- Pod kotlíkem už tolik nepřikládáme, podlijeme vývarem, aby maso bylo ponořené, máme- li na kotlík pokličku, přikryjeme, zvolna dusíme asi 90 minut, občas zamícháme.
- Přidáme oloupaná nakrájená rajčata a papriky, dusíme dalších 15 minut. Na závěr vložíme kostičky uvařených brambor, nakrájenou klobásu. Guláš dochutíme utřeným česnekem, solí, pálivou paprikou. Guláš nezahušťujeme, konzistence má být jako u husté polévky.
Hotový guláš podáváme s chlebem, nebo maďarskými těstovinami tarhoňa.