REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Liptovská pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované hovězí zadní, upečené pevně svázané provázkem jako roláda, servírované nakrájené na plátky a podlité omáčkou připravenou z výpeku.


Ingredience:
800 gzadního hovězího masa
50 guzené slaniny
300 mlvývaru
1 ksmrkve
1 kscibule
1/2 kscitrónu
3-4 lžícesmetany na vaření
3 lžíceoleje
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžičkamedu
1/2 lžičkycelého pepře
několik kuliček jalovce
mletý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Hovězí maso omyjeme a osušíme, ostrým nožem do něj po vláknech prořízneme otvory, slaninu a mrkve nakrájíme na hranolky a maso prošpikujeme
2. Pečeni pevně svážeme provázkem jako roládu
3. V hrnci rozpálíme olej a maso ze všech stran zprudka opečeme
4. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, jalovec a celý pepř, krátce osmahneme a podlijeme vývarem
5. Přiklopíme pokličkou a dusíme, na mírném ohni, nebo vložíme do trouby a dusíme při teplotě 180 °C, přibližně 90 minut, během pečení podléváme vývarem nebo horkou vodou
6. Měkkou pečeni vyjmeme, sundáme provázek a uchováme v teple
7. Výpek ochutíme hořčicí, šťávou z citrónu a jemně strouhanou kůrou, povaříme a omáčku zjemníme smetanou
8. Necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a medem
9. Nakonec vložíme do omáčky maso prohřát.

Doporučení:

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory či houskové knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy