Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a vzhledem k venkovním teplotám i lehký. Navíc pokud hledáte originální recept na venkovní party, tohle je trefa přímo do „žlutého“.
Ingredience:
Na přípravu závitků (4 porce): | |
1 ks | malé mango, nejlépe RTE (od Titbit) |
8 ks | plátků rýžového papíru |
8 ks | lístků salátu |
16 ks | oloupaných kousků vařených krevet |
čerstvé bylinky: koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka | |
Omáčka Nuoc Cham: | |
štáva z jedné velké limentky | |
1 ks | rozmačkaný stroužek česneku |
1-2 ks | najemno nasekaná pálivé papričky |
6 polévkových lžic | vody |
3 polévkové lžíce | rybí omáčky |
2 polévkové lžíce | cukru krupice |
Postup:
- Nejdříve oloupejte a nakrájejte mango na plátky.
- Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vodu okapat a položte papír na čistou utěrku.
- Asi do třetiny papíru dejte nasekaný salát vašeho výběru a na něj dejte dvě krevety, mango a čerstvé bylinky dle chuti.
- Část rýžového papíru, která je blíže k vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte.
- Položte do dózy pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek. Podávejte s omáčkou.
Příprava omáčky Nuoc Cham:
- V malé misce smíchejte větší část limetkové šťávy, rozmačkaný česnek, cukr a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte případně zbytkem limektové šťávy, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.
Zralé mango je měkké, avšak pružné. Rozhodně nesmí být rozměklé. Dostupné druhy manga, které lze u nás koupit najdete i na stránkách www.titbit.cz, kde si můžete vybrat svého favorita podle vašich preferancí. A nemusíte zůstávat jen u samotných plodů. Z manga se dělá i skvělé chutney nebo i pálenka.
Poznámka:Recept k článku: Umíte nakrájet mango, a víte jaké je jeho kuchařské tajemství?