Pokud máte rádi opékané nebo grilované maso společně se zeleninou a baví vás jednoduché rychlé recepty, špíz určitě patří mezi vaše oblíbené letní úpravy pokrmů. A nejen vaše, maso „na tyčce“ se opéká všude na světě a známé je nejen jako špíz (z německého slova Spieß), ale také jako ražniči nebo šašlik. Sáhněte po oblíbené flákotě, přidejte cibuli a další zeleninu dle svého výběru a nechte si chutnat. A kdyby vás klasická „masová jehla“ omrzela, můžete zkusit vegetariánskou verzi se zeleninou, sýrem nebo ovocem.
Ingredience:
500-600 g | krůtích prsních řízků |
300 g | slaniny nebo špeku |
200 g | cherry rajčátek |
1 hrst | hladkolisté petržele |
2 ks | velké cibule |
čerstvě mletý pepř | |
olivový olej | |
sůl | |
Ingredience na dip: | |
200 ml | zakysané smetany |
2 lžičky | uzené papriky |
2 ks | stroužky česneku |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Slaninu nakrájejte na širší plátky, cibuli rozkrájejte na čtvrtiny a rozdělte na jednotlivé plátky.
- Na kostičky nakrájejte krůtí maso, osolte ho a opepřete.
- Na špejle napíchejte nakrájené ingredience a rajčata dle chuti.
- Špízy zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na cca 35 minut na 170 °C nebo na rozpálený gril.
- Mezitím smíchejte všechny ingredience potřebné na dip, který osolte a opepřete.
- Špízy podávejte s dipem a posypané čerstvě nasekanou petrželí.
Na špízy jsme použili krůtí řízky z velkoobchodu Zelenka s. r. o., které mají označení Klasa.
Poznámka:Recept k článku: Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré