REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud se po celý rok snažíte jíst co nejvíce sezónních surovin z lokálních zdrojů, červenec a srpen jsou jedny z našich „nejplodnějších“ měsíců. Vsaďte v tomto období na čerstvost a jednoduchost, v nichž je nejen plno krásy, ale i chuti. Zkuste i osvědčenou klasiku našich babiček, která se vrací do módy i na naše stoly.


Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují výborně. Proto jsme tyto suroviny použili hned ve dvou našich receptech. Využili jsme i v minulosti lehce opomíjenou a znovu objevenou a opěvovanou rebarboru, jejíž sezóna bohužel trvá jen krátce. To je možná důvod, proč se načas z českých polí, zahrádek a hlavně stolů vytratila. Ještě před druhou světovou válkou byste u nás našli celá rebarborová pole, Protože reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo také reveň rebarbora se u nás pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Použít ji na tisíc a jeden způsob můžete i dnes. A pokud už není k dostání, můžete sáhnout po rebarborové zavařenině nebo džemu.

TIP! Zkuste třeba výborný rebarborový džem s vanilkovým luskem od Michaely Naumecové s oceněním Regionální potravina.

Tento měsíc jsme opět sáhli i po jahodách a cuketě, která se v posledních letech také těší velké oblibě i díky svému všestrannému využití. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech. Cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení.

Naše červencové menu jsme poskládali z rebarborových koláčků k snídani. Na oběd jsme zvolili cuketový krém a tradiční bramborové šišky. Ty jsme připravili ve dvou variantách, nasladko s mákem a naslano se strouhankou osmaženou na sádle. K svačině jsme upekli regionální recept, slanou bramborovou buchtu, které se v různých částech republiky říká báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Povečeřeli jsme maso se zeleninou v úpravách, které jim rozhodně svědčí. Sáhli jsme po kvalitním květáku, který jsme po vzoru našich babiček upekli v celku. Tato úprava je nejen velmi jednoduchá, ale také chutná. Daleko lépe tak vynikne chuť této košťálové zeleniny, kterou jsme zvyklí podávat smaženou v trojobalu. Jako další chod jsme ugrilovali krůtí špíz s paprikovým dipem. Dobrou chuť!

 
  • Rebarborové koláčky – Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.

 
  • Cuketový krém – Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od ní se ale častěji podává tepelně zpracovaná, a to na mnoho různých způsobů. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem. Zkuste jako my cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citronovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.

 

  • Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou – Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.

 
  • Slaná bramborová buchta – Máte-li chuť na něco malého – třeba na nějaký koláč, ale spíš „naslano“ – máme pro vás tip! Nechte se inspirovat regionálním receptem na bramborovou buchtu s mákem, které se na Rokycansku říká hluchec, ale známá je i pod názvy báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Tradiční recept našich babiček je jako vždy snadný a v téhle jednoduchosti je krása i plno chuti. Mák je navíc velmi zdravý, i když pohříchu nedoceněný. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, zejména vápníku.

 
  • Lehké krůtí špízy s paprikovým dipem – Pokud máte rádi opékané nebo grilované maso společně se zeleninou a baví vás jednoduché rychlé recepty, špíz určitě patří mezi vaše oblíbené letní úpravy pokrmů. A nejen vaše, maso „na tyčce“ se opéká všude na světě a známé je nejen jako špíz (z německého slova Spieß), ale také jako ražniči nebo šašlik. Sáhněte po oblíbené flákotě, přidejte cibuli a další zeleninu dle svého výběru a nechte si chutnat. A kdyby vás klasická „masová jehla“ omrzela, můžete zkusit vegetariánskou verzi se zeleninou, sýrem nebo ovocem.

 
  • Pečený květák – V našich končinách je velmi oblíbeným jídlem smažený květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Květák nebo také karfiol si ale jistě zaslouží i jemnější úpravu, která by nechala více vyniknout chuti této košťálové zeleniny, vyšlechtěné z divoké brukve zelné. Ve staročeských kuchařkách objevíte recepty, podle nichž se vařený květák podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Vraťme se do dob našich babiček a upečme si květák trochu netradičně v celku!

 

Recepty se objeví po kliknutí na název receptu nebo na fotografii příslušného receptu! Další skvělé recepty najdete v naší databázi zde: Recepty jídel, recepty nápojů

 

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech více než 970 produktů od více než 220 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

 

O značce „Regionální potravina“

Již devět let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 400 produktů od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Další informace najdete na www.myjsmebio.cz.

 

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy