Máte-li chuť na něco malého – třeba na nějaký koláč, ale spíš „naslano“ – máme pro vás tip! Nechte se inspirovat regionálním receptem na bramborovou buchtu s mákem, které se na Rokycansku říká hluchec, ale známá je i pod názvy báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Tradiční recept našich babiček je jako vždy snadný a v téhle jednoduchosti je krása i plno chuti. Mák je navíc velmi zdravý, i když pohříchu nedoceněný. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, zejména vápníku.
Ingredience:
Rozpis na 1 chlebíčkovou formu: | |
500 g | hrubé mouky |
5 dkg | droždí |
500 ml | mléka |
4 ks | střední brambory vařené ve slupce |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
3 lžíce | majoránky |
2 lžíce | sádla |
2 lžíce | máku |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Do mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek a sádlo.
- Nastrouhejte brambory a přidejte je společně s moukou do směsi.
- Připravené těsto vlijte do formy vymazané sádlem a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
- Posypte mákem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova.
Jakou zvolit mouku? Nabízí se Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas, Babiččina volba Mouka HRUBÁ pšeničná nebo Šumavská pšeničná mouka hrubá z Mlýna a krupárny MRSKOŠ, všechny mají ocenění Klasa.
Poznámka:Recept k článku: Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré