Rozválené nakynuté těsto pokladené plátky rajčat, nastrouhaným sýrem a bylinkami, zaklopené dalším těstem, vykrájené, v troubě upečené jako slané buchty.
Ingredience:
3,5 hrnku | hladké mouky |
1 hrnek | vlažného mléka |
1 lžika | cukru |
1 sáček | prášek do pečiva |
1 ks | žloutku |
1 ks | kostky droždí |
1/5 ks | másla |
dvě špetky soli | |
Na náplň: | |
3-4 ks | rajčat |
150 g | sýra niva |
čerstvě nasekané zelené bylinky |
Postup:
1. Mléko mírně zahřejeme, dáme do něj rozpustit cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek
2. Prosátou mouku promícháme se žloutkem, solí, většinou másla (1 lžičku necháme na konec přípravy) a vykynutým kváskem, vypracujeme hladké těsto, které pak necháme 30 minut kynout zakryté čistou utěrkou
3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě polovinu, z obou rozválíme na pomoučené pracovní desce větší stejná kola
4. Jeden plát těsta rovnoměrně poklademe kolečky rajčat, ta ještě posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a na jemno nesekanými bylinkami
5. Překlopíme druhým plátem těsta, kolem každé náplně těsta k sobě přitlačíme a pomocí sklenice nebo formičky vykrájíme jednotlivé budoucí buchty
6. Naskládáme na tukem vymazaný plech (použít můžete také pečící papír) a necháme odpočinout a kynout dalších 15 minut
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut dozlatova
8. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, máslem pak potřeme buchty čerstvě vytažené z trouby, necháme úplně vychladnout.