Slaná buchta z kynutého bramborového těsta upečená dorůžova, obohacená salámem.
Ingredience:
150 g | krájeného trvanlivého salámu (Herkules nebo Katalánský) |
sádlo na vymazání pekáčku | |
Na těsto: | |
700 g | hrubé mouky |
1 kostka | droždí |
2 lžičky | soli |
5 lžic | oleje |
1 lžíce | majoránky |
8 ks | syrových brambor |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
1 l | mléka |
Postup:
1. Do vlažného mléka rozkvedláme vejce, rozdrobíme droždí, vmícháme prosátou hrubou mouku, sůl a necháme 20 minut v teple kynout
2. Pak do vykynutého těsta zamícháme nastrouhané brambory, oloupané prolisované stroužky česneku, olej a majoránku
3. Pekáč vymažeme sádlem, po celé ploše vyložíme plátky salámu, nalijeme na ně bramborové těsto, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut, dokud buchta na povrchu pěkně nezrůžoví.
Salám můžeme nahradit anglickou slaninou nebo na kostky nakrájeným uzeným masem, které zapracujeme přímo do těsta.