I když podobou připomíná klasickou sladkou bábovku, uvnitř této se však skrývá mleté maso a další slané ingredience.
Ingredience:
Rozpis cca pro 6 osob: | |
1 kg | brambor |
500 g | mletého vepřového a hovezího masa |
3 lžíce | polohrubé mouky |
3 lžíce | dětské krupičky |
1 lžíce | másla |
1/4 lžičky | černého pepře |
1 ks | starší housky |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
trochu mléka | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, pak je scedíme a necháme důkladně okapat, mírně vychladlé nastrouháme na jemném struhadle
2. K bramborám přidáme mouku, rozšlehané vejce a zpracujeme do kypré hmoty
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a krátce ji osmahneme na lžíci másla
4. Maso v míse promícháme s vyždímanou houskou (chvíli máčenou, nakrájenou na kostičky, v troše mléka), ochutíme solí a pepřem, nakonec přimícháme orestovanou cibulku
5. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme krupičkou, pak ji do 1/
3 naplníme bramborovou hmotou a to dno i stěny, střed formy vyplníme masovou směsí a vrch (spodek) přikryjeme zbylým bramborovým těstem
6. V troubě vyhřáté na 170-180 °C slanou bobovku pečeme asi 50 minut.