Recept z pořadu “Kluci v akci” od pana Karla Drápala z Ostravy. Odleželé koleno potřené česnekem a okořeněné pepřem, podušené na zeleninovém základě, dopečené v troubě doměkka.
Ingredience:
1 ks | vepřového kolena |
6 ks | kuliček nového koření |
5 ks | stroužků česneku |
1 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | sádla |
70 g | petržele |
70 g | mrkve |
70 g | celeru |
zelená petrželka | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Koleno očistíme a omyjeme, kůži příčnými a podélnými řezy ostrým nožem nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí, sůl a pepř, koleno vložíme do hrnce, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice
2. Koleno vyjmeme a v ve velkém hrnci nebo pekáči rozehřejeme lžíci sádla a koleno ze všech stran opečeme a vyjmeme
3. V základu opečeme očištěnou, na větší kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osmahneme, přidáme lžíci rajského protlaku, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme pár kuliček nového koření, vložíme zpět maso, přikryjeme pokličkou a hodinu na mírném ohni dusíme
4. Po hodině odkryjeme poklici, nádobu s kolenem vložíme do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C asi 2 hodiny do úplného změknutí kolena a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky, během pečené maso několikrát přelijeme výpekem a v případě potřeby podlijeme horkou vodou.
Podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou, kysaným zelím, chlebem …