Příloha nebo samostatný pokrm ze staročeské kuchyně. Zelí se škvarky se podávalo k drůbeži, hlavně k huse nebo kachně, k masitým pokrmům, ale i samotné s vařenými brambory či chlebem.
Ingredience:
500 g | kysaného zelí (červené, bílé) |
200 g | škvarků |
1 lžíce | cukru |
2 ks | kuličkeynového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
sádlo |
Postup:
1. Kysané zelí vymačkáme, překrojíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme trochou vody
2. Přidáme bobkový list, nové koření, kmín, cukr a dusíme za občasného míchání do poloměkka
3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle
4. Škvarky nožem nasekáme na menší kousky
5. Ze zelí vyndáme koření, přidáme osmaženou cibuli, nasekané škvarky a dusíme, až zelí změkne.