REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté knedlíky s ovocem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchané sladké knedlíky plněné oblíbeným ovocem podle vaší chuti. Uvařené ve vodě a sypané tvarohem, strouhankou nebo třeba mákem.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghrubé mouky
20 gdroždí
270 mlvlažného mléka
1 lžícekrupicového cukru
1 lžícesolamylu
1/2 lžičkysoli
1 ksžloutku
libovolné ovoce k naplnění (meruňky, švestky, maliny, jahody...) ale lze i povidla
libovolný posyp (osmažená strouhanka, mletý mák, strouhaný tvaroh...)
moučkový cukr
máslo

Postup:

1. Z uvedeného množství mléka odebereme jednu lžíci do misky, přidáme cukr a rozdrobíme droždí
2. Necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut
3. Mouky se solamylem prosijeme do zadělávací mísy, ve zbytku mléka rozšleháme žloutek a přilejeme k mouce
4. Přidáme kvásek
5. Osolíme a vypracujeme tužší, nelepivé těsto, které necháme cca hodinu kynout
6. Pak lžící vykrajijeme kousky, které dlaní zplacatíme a plníme ovocem
7. Okraje vytáhneme k sobě a pečlivě uzavřeme
8. Necháme ještě 15 minut kynout
9. Vaříme v dostatečném množství trochu osolené vody 8 minut
10. V půlce vaření knedlíky obrátíme
11. Vybíráme děrovanou lžící a ihned po vyjmutí z vody je na několika místech propícháme špejlí, aby z nich vyšla pára
12. Na talířích polejeme máslem, podle chuti ocukrujeme moučkovým cukrem a přidáme oblíbený posyp.

Doporučení:

Množství mléka je orientační v závislosti na “savosti” mouky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy