Další z receptů na výborný domácí chléb, tentokrát upečený z žitné a pšeničné chlebové mouky a dalších surovin.
Ingredience:
Na kvásek: | |
200 g | žitné chlebové mouky |
3 lžíce | hustého žitného kvasu |
400 ml | vody |
Na těsto: | |
400 g | pšeničné chlebové mouky |
3 zarovnané lžičky | soli |
3 lžičky | kmínu |
Ostatní: | |
forma na chleba, mouka na pracovní plochu |
Postup:
- Chlebovou mouku smícháme v míse s žitným kvasem a vodou, na teplém místě necháme pěkně rozkvasit, což většinou trvá 5 až 6 hodin
- Do kvásku zapracujeme pšeničnou chlebovou mouku smíchanou se solí a kmínem, vypracujeme středně husté, lepivé těsto, to vyklopíme na silně pomoučenou pracovní plochu a uhněteme bochník, ten položíme na vhodnou pomoučenou ošatku a necháme kynout pod čistou hadrovou utěrkou, až zvětší objem o 1/3
- Formu na chleba vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C, necháme tak 15 minut prohřát, pak do formy vyklopíme připravený bochník a pečeme 20 minut na 250 °C, dalších 15 minut na 170 °C a nakonec 15 minut na 100 °C
- Hotový chléb vyndáme na mřížku, necháme vychladnout.
Foto: Naďa Indruchová