REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kváskový žitný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z receptů na výborný domácí chléb, tentokrát upečený z žitné a pšeničné chlebové mouky a dalších surovin.


Ingredience:
Na kvásek:
200 gžitné chlebové mouky
3 lžícehustého žitného kvasu
400 mlvody
Na těsto:
400 gpšeničné chlebové mouky
3 zarovnané lžičkysoli
3 lžičkykmínu
Ostatní:
forma na chleba, mouka na pracovní plochu

Postup:
  1. Chlebovou mouku smícháme v míse s žitným kvasem a vodou, na teplém místě necháme pěkně rozkvasit, což většinou trvá 5 až 6 hodin
  2. Do kvásku zapracujeme pšeničnou chlebovou mouku smíchanou se solí a kmínem, vypracujeme středně husté, lepivé těsto, to vyklopíme na silně pomoučenou pracovní plochu a uhněteme bochník, ten položíme na vhodnou pomoučenou ošatku a necháme kynout pod čistou hadrovou utěrkou, až zvětší objem o 1/3
  3. Formu na chleba vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C, necháme tak 15 minut prohřát, pak do formy vyklopíme připravený bochník a pečeme 20 minut na 250 °C, dalších 15 minut na 170 °C a nakonec 15 minut na 100 °C
  4. Hotový chléb vyndáme na mřížku, necháme vychladnout.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy