Chuť takto připravené zeleniny je kvašená, kyselá a mírně pálivá, podáváme ji jako přílohu k masitým pokrmům.
Ingredience:
10 ks | stroužků česneku |
4 ks | mrkve |
4 ks | cibule |
2 ks | feferonky nebo mletá pálivá paprika |
2 ks | kedlubny |
1 ks | celeru |
1/2 ks | hlávky zelí |
2 lžíce | soli |
1 lžička | glutasolu |
hladká mouka | |
voda |
Postup:
1. Všechnu zeleninu na jemno nastrouháme nebo pokrájíme, důkladně promícháme, pak přidáme sůl, glutasol, feferonky zbavené jadřinců a hodinu necháme vše rozležet, až zelenina pustí šťávu
2. V 0,5 l vody rozmícháme 3 lžíce hladké mouky, necháme přejít varem, dáme vychladnout
3. Směs napěchujeme do lahve, vychladlou vodu s moukou nalijeme na připravenou zeleninu (voda s moukou se přidává, aby se urychlilo kvašení)
4. Lahev se zeleninou zaklopíme talířkem a uložíme u zdroje tepla, po 3 až 5 dnech je zelenina dobře kvašená, při nižší teplotě prostředí se doba kvašení prodlužuje.
Glutasol: Není koření, ale dochucovací prostředek, používaný do většiny pokrmů, do polévek, omáček, slaných omelet, uzenin. Nesmí se dlouho vařit. Vlastní chuť nemá, ale každou chuť zvýrazňuje. Proto se může používat i při nakládání masa a zeleniny.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek