REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí satay s burákovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky kuřete napíchané na jehlách nebo špejlích, přes noc naložené v pikantní indonéské marinádě, pak grilované v troubě pod grilem, servírované přelévané omáčkou připravenou z burákového másla a dalších surovin.


Ingredience:
Rozpočet na 4 porce:
4 ksvětší prsní řízky
Na marinádu:
3 ksstroužky česneku
1 ksmenší cibule
0,5-1 dlvody
1 lžícetřtinového cukru (ale může být i bílý)
1 lžícerybí omáčky
Na burákovou omáčku:
200 gburákového másla
250 mlkokosového mléka
3 lžícesweet chilli omáčky
2 lžícerybí omáčky (máte-li solené máslo, pak jen 1 nebo vůbec)
1 lžíceolivového oleje
1 lžičkaušené mleté citrónové trávy nebo 3 stonky čerstvé, přepůlené a potlučené paličkou

Postup:

1. Maso nakrájíme na menší kousky, které se dají napichovat na špíz
2. Ingredience na marinádu rozmixujeme a mixujeme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a z marinády nevznikne kompaktní hmota
3. Nakrájené maso do vzniklé marinády zamícháme, aby se v ní rovnoměrně obalilo a necháme v ledničce marinovat, stačí 2 hodiny, já jsem nechala přes noc
4. Poté napícháme kousky masa na špízy, které grilujeme v troubě pod elektrickým grilem přímo na roštu, pod který umístíme plech na zachytávání zbytků marinády, během grilování můžeme potírat zbytkem marinády, příp. olivovým olejem
5. Špízy během grilování obracíme, obezřetně, abychom se nepopálili, jako já 6. Na omáčku zahřejeme (ale ne zcela rozpálíme) na pánvi olej, přidáme celé burákové máslo a celé kokosové mléko, sweet chilli a (pokud máme nesolené burákové máslo) i rybí omáčku, vložíme stonky citronové trávy nebo dáme sušenou, pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nespojí ingredience v hladkou omáčku, pak odstavíme, vytáhneme klacíky citronové trávy (omáčka nesmí přijít k varu, jinak se tuk oddělí a už se nespojí, chuti to není na závadu, snad jen vzhledu)
7. Hotové špízy podáváme přelité omáčkou, nebo omáčku podáváme zvlášť na namáčení.

Doporučení:

Vhodnou přílohou je rýže basmati, my jsme měli jasmínovou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy