REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí satay s burákovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky kuřete napíchané na jehlách nebo špejlích, přes noc naložené v pikantní indonéské marinádě, pak grilované v troubě pod grilem, servírované přelévané omáčkou připravenou z burákového másla a dalších surovin.


Ingredience:
Rozpočet na 4 porce:
4 ksvětší prsní řízky
Na marinádu:
3 ksstroužky česneku
1 ksmenší cibule
0,5-1 dlvody
1 lžícetřtinového cukru (ale může být i bílý)
1 lžícerybí omáčky
Na burákovou omáčku:
200 gburákového másla
250 mlkokosového mléka
3 lžícesweet chilli omáčky
2 lžícerybí omáčky (máte-li solené máslo, pak jen 1 nebo vůbec)
1 lžíceolivového oleje
1 lžičkaušené mleté citrónové trávy nebo 3 stonky čerstvé, přepůlené a potlučené paličkou

Postup:

1. Maso nakrájíme na menší kousky, které se dají napichovat na špíz
2. Ingredience na marinádu rozmixujeme a mixujeme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a z marinády nevznikne kompaktní hmota
3. Nakrájené maso do vzniklé marinády zamícháme, aby se v ní rovnoměrně obalilo a necháme v ledničce marinovat, stačí 2 hodiny, já jsem nechala přes noc
4. Poté napícháme kousky masa na špízy, které grilujeme v troubě pod elektrickým grilem přímo na roštu, pod který umístíme plech na zachytávání zbytků marinády, během grilování můžeme potírat zbytkem marinády, příp. olivovým olejem
5. Špízy během grilování obracíme, obezřetně, abychom se nepopálili, jako já 6. Na omáčku zahřejeme (ale ne zcela rozpálíme) na pánvi olej, přidáme celé burákové máslo a celé kokosové mléko, sweet chilli a (pokud máme nesolené burákové máslo) i rybí omáčku, vložíme stonky citronové trávy nebo dáme sušenou, pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nespojí ingredience v hladkou omáčku, pak odstavíme, vytáhneme klacíky citronové trávy (omáčka nesmí přijít k varu, jinak se tuk oddělí a už se nespojí, chuti to není na závadu, snad jen vzhledu)
7. Hotové špízy podáváme přelité omáčkou, nebo omáčku podáváme zvlášť na namáčení.

Doporučení:

Vhodnou přílohou je rýže basmati, my jsme měli jasmínovou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy