REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí satay s burákovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky kuřete napíchané na jehlách nebo špejlích, přes noc naložené v pikantní indonéské marinádě, pak grilované v troubě pod grilem, servírované přelévané omáčkou připravenou z burákového másla a dalších surovin.


Ingredience:
Rozpočet na 4 porce:
4 ksvětší prsní řízky
Na marinádu:
3 ksstroužky česneku
1 ksmenší cibule
0,5-1 dlvody
1 lžícetřtinového cukru (ale může být i bílý)
1 lžícerybí omáčky
Na burákovou omáčku:
200 gburákového másla
250 mlkokosového mléka
3 lžícesweet chilli omáčky
2 lžícerybí omáčky (máte-li solené máslo, pak jen 1 nebo vůbec)
1 lžíceolivového oleje
1 lžičkaušené mleté citrónové trávy nebo 3 stonky čerstvé, přepůlené a potlučené paličkou

Postup:

1. Maso nakrájíme na menší kousky, které se dají napichovat na špíz
2. Ingredience na marinádu rozmixujeme a mixujeme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a z marinády nevznikne kompaktní hmota
3. Nakrájené maso do vzniklé marinády zamícháme, aby se v ní rovnoměrně obalilo a necháme v ledničce marinovat, stačí 2 hodiny, já jsem nechala přes noc
4. Poté napícháme kousky masa na špízy, které grilujeme v troubě pod elektrickým grilem přímo na roštu, pod který umístíme plech na zachytávání zbytků marinády, během grilování můžeme potírat zbytkem marinády, příp. olivovým olejem
5. Špízy během grilování obracíme, obezřetně, abychom se nepopálili, jako já 6. Na omáčku zahřejeme (ale ne zcela rozpálíme) na pánvi olej, přidáme celé burákové máslo a celé kokosové mléko, sweet chilli a (pokud máme nesolené burákové máslo) i rybí omáčku, vložíme stonky citronové trávy nebo dáme sušenou, pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nespojí ingredience v hladkou omáčku, pak odstavíme, vytáhneme klacíky citronové trávy (omáčka nesmí přijít k varu, jinak se tuk oddělí a už se nespojí, chuti to není na závadu, snad jen vzhledu)
7. Hotové špízy podáváme přelité omáčkou, nebo omáčku podáváme zvlášť na namáčení.

Doporučení:

Vhodnou přílohou je rýže basmati, my jsme měli jasmínovou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy