REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí roláda servírovaná za studena

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z kuřecích prs obložená anglickou slaninou, naditá ochuceným kuskusem, upečená v troubě doměkka, servírovaná za studena, s čerstvým pečivem, listovým nebo zeleninovým salátem, s grácií a láskou …


Ingredience:
Rozpis na 6-8 porcí:
6 kskuřecích prsních řízků
cca 20 ksplátků anglické slaniny (nebo jiné vhodné)
3 ksstroužky česneku, rozmělněné
1 ksvelká cibule, nasekaná najemno
1 ksvejce
1 velká hrstpetrželky nebo koriandru, nasekaná
140 gsušených švestek, propláchnutých horkou vodou, přepůlených
100 guzených mandlí, nasekaných nahrubo (či piniové oříšky nebo obyčejné mandle)
100 gkuskusu
50 gmásla
180 mlhorkého kuřecího vývaru
šťáva z jednoho citronu - vymačkaná
čerstvě mletý pepř
mořská sůl

Postup:

1. Kuskus vsypte do velké mísy a zalijte kuřecím vývarem, lehce promíchejte, přiklopte a nechte 5 minut vstřebávat tekutinu
2. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a doměkka na něm osmahněte cibuli, trvá to asi 4 minuty, pak přidejte česnek a 1 minutu opékejte, dejte stranou
3. Nasekejte uzené mandle, pokud budete dávat piniové oříšky nebo “normální” mandle, opražte je na suché pánvi a přidejte je ke kuskusu, stejně tak jako cibuli s česnekem, přidejte švestky a petrželku nebo koriandr, dochuťte citronovou šťávou, hodně osolte a opepřete
4. Do zchladlé směsi vyklepněte vejce a promíchejte
5. Z potravinářské fólie odstřihněte obdélník o velikosti A
4 a rovnoběžně s krátkými stranami na něj položte čtyři kusy kuchyňského provázku, na něj naskládejte plátky slaniny (měly by se lehce překrývat)
6. Maso naklepejte na tloušťku jednoho centimetru, pořádně z obou stran osolte a položte na slaninu
7. Ochucený kuskus rozložte na maso a po delší straně roládu zarolujte, pomáhejte si tou folií, svažte připravenými provázky, přendejte do pekáče a dejte na 2 hodiny do lednice odležet
8. Troubu předehřejte na 180 °C, roládu poklaďte zbývajícím máslem, přikryjte alobalem a pečte 45 minut, pak alobal sundejte a pečte dalších 45–
50 minut, aby bylo maso propečené a slanina křupavá (já jsem na posledních 5 minut použila funkci “gril”), nechte zchladnout.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy