REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí roláda servírovaná za studena

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z kuřecích prs obložená anglickou slaninou, naditá ochuceným kuskusem, upečená v troubě doměkka, servírovaná za studena, s čerstvým pečivem, listovým nebo zeleninovým salátem, s grácií a láskou …


Ingredience:
Rozpis na 6-8 porcí:
6 kskuřecích prsních řízků
cca 20 ksplátků anglické slaniny (nebo jiné vhodné)
3 ksstroužky česneku, rozmělněné
1 ksvelká cibule, nasekaná najemno
1 ksvejce
1 velká hrstpetrželky nebo koriandru, nasekaná
140 gsušených švestek, propláchnutých horkou vodou, přepůlených
100 guzených mandlí, nasekaných nahrubo (či piniové oříšky nebo obyčejné mandle)
100 gkuskusu
50 gmásla
180 mlhorkého kuřecího vývaru
šťáva z jednoho citronu - vymačkaná
čerstvě mletý pepř
mořská sůl

Postup:

1. Kuskus vsypte do velké mísy a zalijte kuřecím vývarem, lehce promíchejte, přiklopte a nechte 5 minut vstřebávat tekutinu
2. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a doměkka na něm osmahněte cibuli, trvá to asi 4 minuty, pak přidejte česnek a 1 minutu opékejte, dejte stranou
3. Nasekejte uzené mandle, pokud budete dávat piniové oříšky nebo “normální” mandle, opražte je na suché pánvi a přidejte je ke kuskusu, stejně tak jako cibuli s česnekem, přidejte švestky a petrželku nebo koriandr, dochuťte citronovou šťávou, hodně osolte a opepřete
4. Do zchladlé směsi vyklepněte vejce a promíchejte
5. Z potravinářské fólie odstřihněte obdélník o velikosti A
4 a rovnoběžně s krátkými stranami na něj položte čtyři kusy kuchyňského provázku, na něj naskládejte plátky slaniny (měly by se lehce překrývat)
6. Maso naklepejte na tloušťku jednoho centimetru, pořádně z obou stran osolte a položte na slaninu
7. Ochucený kuskus rozložte na maso a po delší straně roládu zarolujte, pomáhejte si tou folií, svažte připravenými provázky, přendejte do pekáče a dejte na 2 hodiny do lednice odležet
8. Troubu předehřejte na 180 °C, roládu poklaďte zbývajícím máslem, přikryjte alobalem a pečte 45 minut, pak alobal sundejte a pečte dalších 45–
50 minut, aby bylo maso propečené a slanina křupavá (já jsem na posledních 5 minut použila funkci “gril”), nechte zchladnout.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy