Klasické kuřátko nadité žemlovou nádivkou zjemněnou sněhem z bílků, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
1 hrst | nadrobno nasekané zelené petrželky |
2 ks | vejce |
5-6 ks | nejlépe den starých rohlíků |
Na nádivku: | |
voda na podlití | |
sůl | |
kmín | |
máslo | |
1 ks | kuřete |
špetku nastrouhaného muškátového oříšku | |
trochu mléka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejprve si připravíme nádivku; utřeme 1-2 lžíce mírně povoleného másla s trochou soli, kořením a žloutkem, z bílků vyšleháme tuhý sníh, rohlíky nakrájíme na malé kostičky, necháme máčet v mléce
2. Utřené máslo smícháme s vyždímanými rohlíky, nasekanou petrželkou a sněhem z bílků
3. Omyté a osušené kuře osolíme zevnitř i z venku, naplníme nádivkou a to i pod kůží a na prsou, dáme do zapékací misky
3. Kuře okmínujeme, obložíme plátky másla, podlijeme trochou vody, přiklopíme a necháme péct
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, během pečení kuře několikrát obrátíme, aby se rovnoměrně propeklo a občas polijeme vodou a přelijeme výpekem
5. Na posledních 30 minut kuře pečeme odklopené, aby jsem získali křupavou kůrku
6. Naporcované kuře servírujeme i s nádivkou a podáváme s rýží nebo bramborem, mírně přelité šťávou z výpeku.