Roláda z krůtího masa, naplněná kaštanovou nádivkou a upečená spolu s jedlými kaštany dozlatova.
Ingredience:
800 g | krůtích stehen |
90 g | jedlých kaštanů |
45 g | másla |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | solamylu |
voda | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na nádivku: | |
160 g | jedlých kaštanů |
80 g | másla |
4 ks | žemlí |
3 ks | vajec |
1 lžíce | nasekané petrželky |
200 ml | mléka |
špetka muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Jedlé kaštany na špičce nařízneme, dáme do trouby, pečeme při 200 °C asi 10 minut, pak oloupeme a nakrájíme na menší kousky
2 Vykostěné krůtí stehno očistíme, opláchneme, osušíme, položíme na pracovní desku kůží dolů, po délce rozřízneme (dáváme pozor, abychom neprořízli kůži) a pokud nám vznikly 2 velké části, postup na nich opakujeme
3. Maso rozložíme, nenaklepáváme, osolíme a opepříme
4. V troubě opečeme na velké kousky nakrájené žemle, po vychladnutí je navlhčíme mlékem, žloutky vyšleháme se změklým máslem a bílky vyšleháme na tuhý sníh 5. Opečené žemle smícháme se žloutky, na drobno nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, lehce vmícháme tuhý sníh a nakrájené kaštany
6. Nádivku rozložíme na maso, zatočíme jako roládu, spíchneme jehlou nebo převážeme provázkem, opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji a pak přendáme do pekáčku
7. Přidáme nakrájené máslo, podlijeme vodou, dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C doměkka (asi 40 minut), v polovině pečení maso otočíme, podle potřeby podlijeme vodou a přidáme nakrájené kaštany
8. Šťávu po upečení masa zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a povaříme.
Podáváme s vařenými bramborami.
Poznámka:Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.