Přinášíme vám recept na domácí uzené krůtí klobásy, v receptu pak najdete také link na krátký rozhovor s Mistrem Málkem. Mistr Málek je úspěšným popularizátorem řeznického řemesla a jeho vlastní YouTube kanál Mistr Málek má skoro 80 tisíc sledujících. Současně je Jan Málek profesí dlouholetým učitelem odborného výcviku oboru řezník – uzenář na Střední škole obchodu, řemesel, služeb v Ústí nad Labem.
Ingredience:
1250 g | krůtích stehen bez kosti |
1250 g | krůtích prsou |
100 g | paprikových floků (mix červené a zelené papriky) |
50 g | sůl |
5 g | mletého pepře |
4 g | česneku |
400 ml | vody |
vepřová střeva tenká 5-6 mm |
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti 3×3 cm, aby se vešlo do mlýnku, ale ještě nemelte. Jako první namelte oloupaný česnek. Přidejte k masu společně se solí, pepřem a paprikovými floky. Vše důkladně promíchejte. Přidejte trochu vody, aby směs lepila. Sušené floky tak nasají potřebnou vlhkost a změknou.
- Vytvořenou směs přemelte v mlýnku na hrubost 10.
- Směs vložte do narážečky a pořádně napěchujte, aby v mase nebylo zbytečně moc vzduchu.
- Naražte rozvlažené střívko a v jednom kuse naplňte. Až po naplnění zakroucením vytvořte jednotlivé klobásy stejné velikosti.
- Před uzením je potřeba nechat klobásy oschnout. Po oschnutí následuje samotné klasické uzení. První je osoušení při 60 – 65 °C, poté následuje zauzení na barvu a následně se teplota zvýší na 80 °C tak, aby ve středu klobásy byla dosažena teplota 72 °C a klobása byla správně tepelně opracována. Klobásy se nesmí dotýkat.
Příprava střev:
Střeva opláchněte a namočte na den do studené vody. Před narážením svazek rozeberte a namočte do vlažné vody.
Doporučení:Recept k článku: Krůtí klobásy podle řezníka Mistra Málka