REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůta s celerovo-meruňkovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční krůta naplněná voňavou nádivkou, upečená v troubě dozlatova, servírovaná s omáčkou z výpeku.


Ingredience:
5 kgkrůty
50 gmásla
1 lžícenasekaných lístků tymiánu
1 lžičkapodrceného celého zeleného pepře
1,5 lžičkysoli
1 svazekčerstvého tymiánu a bobkového listu
300 mlsuchého bílého vína
6 ksplátků slaniny
3 kscibule
Na nádivku:
60 gstrouhanky
50 gmásla
1 hrstsušených meruněk
6 ksplátků slaniny
2 ksstroužky česneku
1 ksvelké červené cibule
1 ksvětvičky šalvěje
1 ksvejce
1/2 ksbulvy celeru
kůra z 1 ks citrónu
špetka muškátového květu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
600 mlzeleninového vývaru
300 mlbílého vína
2 lžícerybízové marmelády
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme nádivku; do pánve dáme máslo a necháme ho rozpustit
2. Přidáme šalvějové lístky z jedné větvičky a na nudličky nakrájenou slaninu a chvíli opékáme
3. K opečené slanině dále přidáme nesekaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli a půl malé bulvy celeru nakrájené na nudličky, vše opékáme doměkka dozlatova
4. Pánev sundáme ze zdroje tepla a nasypeme do ní strouhanku, do zchladlé směsi přidáme hrst sušených meruněk nahrubo nasekaných, zamícháme
5. Do úplně studené směsi dáme ustrouhanou kůru z 1 ks citrónu, špetku muškátového oříšku, vejce, podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, dobře promícháme
6. Omytou a osušenou krůtu zevnitř i z venku nasolíme, naplníme nádivkou a kousky cibule a bylinek, vršek krůty sepneme špejlemi, svážeme nohy, zbývající cibuli a bylinky rozprostřeme na dno pekáče, na vrch posadíme krůtu
7. Prsa potřeme máslem, do pekáčku nalijeme víno, přikryjeme alobalem a pečeme dle velikosti (každé kilo váhy potřebuje 40 minut), občas podléváme vodou
8. Smícháme spolu sůl, pepř a tymián, 30 minut před koncem pečení alobal sundáme, maso opět potřeme máslem a posypeme ochucenou solí, dopečeme dozlatova
9. Nakonec připravíme omáčku; krůty vytáhneme z pekáče, ten dáme na plotnu, přilijeme víno a zahříváme, doku se víno nezredukuje, nakonec přidáme i vývar, přivedeme k varu a necháme zhoustnout, pak vmícháme rybízovou marmeládu a sosík dochutíme solí a pepřem.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme vařené nebo pečené brambory ochucené rozmarýnem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy