REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůta s celerovo-meruňkovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční krůta naplněná voňavou nádivkou, upečená v troubě dozlatova, servírovaná s omáčkou z výpeku.


Ingredience:
5 kgkrůty
50 gmásla
1 lžícenasekaných lístků tymiánu
1 lžičkapodrceného celého zeleného pepře
1,5 lžičkysoli
1 svazekčerstvého tymiánu a bobkového listu
300 mlsuchého bílého vína
6 ksplátků slaniny
3 kscibule
Na nádivku:
60 gstrouhanky
50 gmásla
1 hrstsušených meruněk
6 ksplátků slaniny
2 ksstroužky česneku
1 ksvelké červené cibule
1 ksvětvičky šalvěje
1 ksvejce
1/2 ksbulvy celeru
kůra z 1 ks citrónu
špetka muškátového květu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
600 mlzeleninového vývaru
300 mlbílého vína
2 lžícerybízové marmelády
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme nádivku; do pánve dáme máslo a necháme ho rozpustit
2. Přidáme šalvějové lístky z jedné větvičky a na nudličky nakrájenou slaninu a chvíli opékáme
3. K opečené slanině dále přidáme nesekaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli a půl malé bulvy celeru nakrájené na nudličky, vše opékáme doměkka dozlatova
4. Pánev sundáme ze zdroje tepla a nasypeme do ní strouhanku, do zchladlé směsi přidáme hrst sušených meruněk nahrubo nasekaných, zamícháme
5. Do úplně studené směsi dáme ustrouhanou kůru z 1 ks citrónu, špetku muškátového oříšku, vejce, podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, dobře promícháme
6. Omytou a osušenou krůtu zevnitř i z venku nasolíme, naplníme nádivkou a kousky cibule a bylinek, vršek krůty sepneme špejlemi, svážeme nohy, zbývající cibuli a bylinky rozprostřeme na dno pekáče, na vrch posadíme krůtu
7. Prsa potřeme máslem, do pekáčku nalijeme víno, přikryjeme alobalem a pečeme dle velikosti (každé kilo váhy potřebuje 40 minut), občas podléváme vodou
8. Smícháme spolu sůl, pepř a tymián, 30 minut před koncem pečení alobal sundáme, maso opět potřeme máslem a posypeme ochucenou solí, dopečeme dozlatova
9. Nakonec připravíme omáčku; krůty vytáhneme z pekáče, ten dáme na plotnu, přilijeme víno a zahříváme, doku se víno nezredukuje, nakonec přidáme i vývar, přivedeme k varu a necháme zhoustnout, pak vmícháme rybízovou marmeládu a sosík dochutíme solí a pepřem.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme vařené nebo pečené brambory ochucené rozmarýnem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy