Vánoční krůta naplněná voňavou nádivkou, upečená v troubě dozlatova, servírovaná s omáčkou z výpeku.
Ingredience:
5 kg | krůty |
50 g | másla |
1 lžíce | nasekaných lístků tymiánu |
1 lžička | podrceného celého zeleného pepře |
1,5 lžičky | soli |
1 svazek | čerstvého tymiánu a bobkového listu |
300 ml | suchého bílého vína |
6 ks | plátků slaniny |
3 ks | cibule |
Na nádivku: | |
60 g | strouhanky |
50 g | másla |
1 hrst | sušených meruněk |
6 ks | plátků slaniny |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | velké červené cibule |
1 ks | větvičky šalvěje |
1 ks | vejce |
1/2 ks | bulvy celeru |
kůra z 1 ks citrónu | |
špetka muškátového květu | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
600 ml | zeleninového vývaru |
300 ml | bílého vína |
2 lžíce | rybízové marmelády |
sůl |
Postup:
1. Nejprve si připravíme nádivku; do pánve dáme máslo a necháme ho rozpustit
2. Přidáme šalvějové lístky z jedné větvičky a na nudličky nakrájenou slaninu a chvíli opékáme
3. K opečené slanině dále přidáme nesekaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli a půl malé bulvy celeru nakrájené na nudličky, vše opékáme doměkka dozlatova
4. Pánev sundáme ze zdroje tepla a nasypeme do ní strouhanku, do zchladlé směsi přidáme hrst sušených meruněk nahrubo nasekaných, zamícháme
5. Do úplně studené směsi dáme ustrouhanou kůru z 1 ks citrónu, špetku muškátového oříšku, vejce, podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, dobře promícháme
6. Omytou a osušenou krůtu zevnitř i z venku nasolíme, naplníme nádivkou a kousky cibule a bylinek, vršek krůty sepneme špejlemi, svážeme nohy, zbývající cibuli a bylinky rozprostřeme na dno pekáče, na vrch posadíme krůtu
7. Prsa potřeme máslem, do pekáčku nalijeme víno, přikryjeme alobalem a pečeme dle velikosti (každé kilo váhy potřebuje 40 minut), občas podléváme vodou
8. Smícháme spolu sůl, pepř a tymián, 30 minut před koncem pečení alobal sundáme, maso opět potřeme máslem a posypeme ochucenou solí, dopečeme dozlatova
9. Nakonec připravíme omáčku; krůty vytáhneme z pekáče, ten dáme na plotnu, přilijeme víno a zahříváme, doku se víno nezredukuje, nakonec přidáme i vývar, přivedeme k varu a necháme zhoustnout, pak vmícháme rybízovou marmeládu a sosík dochutíme solí a pepřem.
Jako přílohu podáváme vařené nebo pečené brambory ochucené rozmarýnem.