Uvařené knedlíky z krupice, mouky a dalších ingrediencí, naplněné bezinkami ochucenými cukrem, podávané posypané strouhaným tvarohem a cukrem, přelité máslem.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hrubé mouky |
75 g | krupice |
1 lžička | cukru |
2-2.5 dl | mléka |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
Na náplň: | |
150-200 g | mražených bezinek |
4 lžíce | hnědého cukru |
Na posypání a přelití: | |
150 g | nastrouhaného tvrdého tvarohu |
70 g | pískového cukru |
rozpuštěné máslo | |
Ostatní: | |
mouka na vál | |
voda |
Postup:
1. K vlažnému mléku přisypeme špetku soli, přidáme 1 lžičku cukru a všechno důkladně promícháme, pak směs uvedeme pomalu do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici, až vznikne hustá kaše
2. Kaši necháme částečně vychladnout, potom do ní vmícháme vejce, vyklopíme na pomoučený vál a přidáme tolik mouky, abychom připravili tuhé těsto
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, ze kterého vykrájíme 16 malých koleček, do středu každého kolečka vložíme lžičkou bezinky a posypeme trochou hnědého cukru
4. Každou naplněnou placičku vezmeme do dlaně, stiskneme prsty k sobě, zakulatíme a vaříme ve vroucí vodě 5-7 minut (po chvíli je opatrně odlepíme vařečkou ode dna)
5. Uvařené knedlíky vyjmeme, naskládáme na talíře, posypeme na jemno nastrouhaným tvarohem, pískovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.