Lze podávat čerstvé a teplé, nebo i jako studený předkrm. Domácí vafle obložené na slano hráškovým pyré.
Ingredience:
Na vafle: | |
300 g | polohrubé mouky |
100 g | Hery máslová příchuť |
50 g | na jemno nastrouhaného parmezánu |
300 ml | mléka |
200 ml | vody |
1 lžička | prášku do pečiva |
2 ks | vejce |
špetka soli | |
Na hráškové pyré: | |
350 g | čerstvého nebo mraženého hrášku |
50 g | na jemno strouhaného parmezánu |
trochu čerstvě mletého pepře | |
pár lístků máty | |
špetka soli | |
Na ozdobu: | |
lístky máty | |
hráškové výhonky (suchý zelený hrách) |
Postup:
- Do misky vyklepněte vejce, přidejte vodu a mléko. Prošlehejte metličkou. Heru dejte rozpustit do malého hrnce. Přidejte do misky a opět prošlehejte metličkou
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, po částech vsypávejte k tekuté části receptu a průběžně prošlehávejte metličkou
- Nakonec přidejte na jemno nastrouhaný parmezán a naposledy zamíchejte
- Hotové těsto nechejte 1 hodinu odstát v lednici
- Zahřejte vaflovač a postupně upečte z celého množství těsta vafle
- Příprava hráškového pyré; v hrnci prohřejte hrášek, ochuťte solí a pepřem, přesypejte do mixéru, přidejte na jemno nastrouhaný parmezán a pár lístků máty, rozmixujte (pyré nemusí být úplně jemné, naopak v něm můžou být hrubší kousky)
- Upečené vafle ozdobte hráškovým pyré, lístkem máty a hráškovými výhonky.
Jak na hráškové výhonky? Kupte suchý zelený celý hrách. Propláchněte a namočte na 24 hodin do vody. Propláchněte. Připravte si nízkou misku. Na dno dejte vatu, kterou navlhčíte. Nahoru na ni naskládejte kuličky hrachu. Tak, aby mezi nimi byla mezera na jeden hrášek. Průběžně lehce zalévejte nebo stříkejte rozprašovačem. Za několik dní hrášek vyklíčí a potom z něj vyrostou zelené výhonky.
Poznámka:Zdroj: www.pecenijeradost.cz