REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křupavé domácí hranolky (předvařené)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu křupavé hranolky docílíme buď jejich předsmažením, nebo předvařením. I krátké povaření hranolek totiž zajistí jejich lahodnou a křupavou chuť. Toto je recept na úžasné křupavé hranolky podle osvědčeného receptu zkušených šéfkuchařů.


Ingredience:
1 kgmoučných brambor (varný typ C)
kvalitní rostlinný olej vhodný na smažení
voda
sůl
Na přípravu dále:
hrnec, fritéza, hadrová a papírová utěrka

Postup:
  1. Nejlépe kartáčkem pod studenou tekoucí vodou očištěné, neoloupané brambory, nakrájíme na tenké hranolky, ty zalijeme studenou vodou a necháme je 12 hodiny máčet. Pokud na ně spěcháte, lze místo máčení hranolky dvakrát až třikrát hranolky propláchnout studenou vodou a zbavit je tak škrobu, zajistíme tak, že hranolky nezčernají a také budou lépe křupat.
  2. Hranolky v hrnci zalijeme vodou, dáme ji tolik, aby byly úplně potopené a ještě voda dosahovala nejméně 2 cm nad ně. Vodu osolíme, přivedeme k varu, hranolky vaříme 10 minut.
  3. Hranolky z vody opatrně vytáhneme, okapané rozložíme na plech vyložený čistou hadrovou utěrkou a necháme je úplně vychladnout. Lze je dokonce nechat odpočinout do druhého dne, ale není to nutné, stačí je opravdu nechat jen zcela vychladnout.
  4. Hranolky postupně, ve menších dávkách, smažíme v oleji rozehřátém a na 180 °C, po 3-5 minutách, jakmile zezlátnou, jsou hotové, pak je vytáhneme z oleje, necháme okapat, rozložíme je na papírových ubrouscích, zbavené oleje ihned, horké, podáváme samozřejmě osolené, což docílíme nejlépe tak, že je nasypeme do větší mísy, posypeme solí a pak je proházíme v míse, aby se sůl dostala všude.
Doporučení:

Kdo má rád, může hranolky ještě dochutit bylinkami, nebo místo klasické soli použít sůl bylinkovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy