REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křupavé domácí hranolky (dvakrát smažené)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobře usmažená hranolka musí vydržet křupavá nejméně 10 minut, což lze docílit právě dvojím smažením a také nějakou dobou mezi prvním a druhým smažení. Ano, také čas vychladnutí po prvním smažení má velký vliv na konečnou chuť a konzistenci opravdu lahodných hranolek!


Ingredience:
1 kgmoučných brambor (varný typ C)
kvalitní rostlinný olej vhodný na smažení
sůl
Na přípravu dále:
fritéza, hadrová a papírová utěrka

Postup:
  1. Nejlépe kartáčkem pod studenou tekoucí vodou očištěné, neoloupané brambory, nakrájíme na tenké hranolky, ty zalijeme studenou vodou a necháme je 12 hodiny máčet. Pokud na ně spěcháte, lze místo máčení hranolky dvakrát až třikrát hranolky propláchnout studenou vodou a zbavit je tak škrobu, zajistíme tak, že hranolky nezčernají a také budou lépe křupat.
  2. Před samotným prvním smažením hranolky vytáhneme z vody, necháme důkladně okapat, pak je ještě důkladně vysušíme pomocí čisté hadrové utěrky. Dobré je je pak ještě nechat proschnout půl hodinky například rozložené na plechu.
  3. Hranolky nejprve předsmažíme; poprvé je ponoříme a smažíme v bublajícím oleji, zprudka, zcela potopené, tak 3 minuty, pak je vytáhneme a necháme prochladnout a okapat od oleje. Ideální je nechat je úplně vychladnout a pak takto předsmažené zamrazit. Smažit je podruhé pěkně zmrzlé. Pokud spěcháme, pak lze po jejich okapání a prochladnutí je ihned smažit podruhé. Jakmile jsou zlatavé a olej kolem nich praská, jsou hotové.
  4. Hranolky je třeba nechat opět důkladně odkapat od oleje, můžeme je také osušit pomocí papírových ubrousků, teprve poté je servírujeme, samozřejmě osolené, což docílíme nejlépe tak, že je nasypeme do větší mísy, posypeme solí a pak je proházíme v míse, aby se sůl dostala všude.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy