REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krevní salám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento salám se při zabijačkách připravuje místo jelítek.


Ingredience:
poměr surovin:
25 %syrového hřbetního sádla
30 %vepřového bůčku
10 %vepřové plece
5 %srdce a jazyka
12 %vepřových kůžiček
12 %vepřové krve
6 %syrových vepřových jater
Koření na 10 kg krevního salámu:
10 gtymiánu
10 gmletého pepře
5 gmletého kmínu
3 gmajoránky
15 gtřeného česneku
150 gsoli

Postup:

1. Syrové hřbetní sádlo sejmeme z poraženého vepře a necháme rozložené dobře vychladnout, potom sádlo nakrájíme na 4 mm kostky
2. Takto nakrájené syrové sádlo dáme do většího hustého cedníku, jehož spodní část potopíme do nádoby s vodou teplou asi 90 °C, za stálého míchání sádlo spaříme během 5 minut tak, aby se jednotlivé kostičky od sebe oddělily a pak je rozložíme, aby nám vychladly
3. Vepřový bůček, vepřovou plec, srdce, jazyk, kůžičky opereme, dáme do nádoby s vřelou vodou a vaříme je tak, aby zůstaly mírně tužší
4. Po uvaření vše z polévky vyndáme a rozložené necháme vychladnout
5. Vychladlý bůček, plec, srdce, jazyk nakrájíme na 5 mm kostičky a kůžičky dvakrát pomeleme na masovém strojku, na masovém strojku také pomeleme syrová vepřová játra
6. Do větší mísy dáme mleté vepřové kůžičky, mletá játra a syrovou vepřovou krev, vše dobře promícháme se solí, tymiánem, mletým pepřem, mletým kmínem, majoránkou, třeným česnekem
7. Potom přidáme nakrájený bůček, plec, srdce, jazyk a vše opatrně promícháme tak, aby se kostičky mícháním nerozmačkaly, touto náplní plníme rovná vepřová tlustá střeva a vážeme kusy o váze asi 500 g
8. Naplněný a zavázaný salám vaříme při teplotě 82 °C asi 1 až 1,5 hodiny (Potom přezkoušíme, zda je dobře provařený a to tak, že nejsilnější salám propíchneme čistou špejlí a po vytažení nesmí být špejle krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat zbarvená šťáva)
9. Po přezkoušení dostatečného provaření krve salám vyjmeme z vody, zchladíme ve studené vodě a rozvěsíme, aby úplně vychladl
10. Po řádném vychladnutí můžeme salám zaudit studeným kouřem po dobu 4 až 6 hodin, je pak trvanlivější.

Doporučení:

Krevní tučnice:Prejt od krevního salámu můžeme také naplnit do sklenic nebo plechovek a sterilovat. Je to vlastně tzv. krevní tučnice v konzervě. Ke konzervaci musí být prejt naprosto čerstvý, sterilace musí být dostatečně dlouhá, v 1 kg plechovkách nebo sklenicích má trvat nejméně 3 hodiny při 100 °C. Při plnění do sklenic nebo konzerv je třeba méně kořenit, protože koření se ve sklenici (v konzervě) nevyvaří, jak je tomu při výrobě krevního salámu do střeva. Krevní tučnici je možné podávat zastudena jako tlačenku, nebo ohřátou jako krevní prejt.

Poznámka:

K uzení se salámy zavěsí tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pilinami a většími kusy tvrdého dřeva se topí pouze tolik, aby v udírně byl hustý kouř, ale aby přitom nestoupla teplota nad 20 až 25 °C. Udí se 4 až 6 hodin. Tím se zvýší trvanlivost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Podzimní variace z těch nejkvalitnějších tuzemských surovin

S významným výročím 17. listopadu jsme si připomněli doby, kdy kromě jiného nebylo snadné se dobře a zdravě stravovat, protože se jedlo, co bylo. V minulosti nebylo z čeho vařit, dnes seženeme prakticky cokoliv v jakoukoliv roční dobu. Už se ale naštěstí neřídíme jen „neomezenou“ nabídkou supermarketů a obchodů s potravinami a čím dál častěji dáváme na selský rozum. Pokud stejně jako my preferujete co nejkvalitnější tuzemské a lokální suroviny, pravděpodobně následujete především sezónu a svůj instinkt. Do čeho se pustit v listopadu?

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy