REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krevní salám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento salám se při zabijačkách připravuje místo jelítek.


Ingredience:
poměr surovin:
25 %syrového hřbetního sádla
30 %vepřového bůčku
10 %vepřové plece
5 %srdce a jazyka
12 %vepřových kůžiček
12 %vepřové krve
6 %syrových vepřových jater
Koření na 10 kg krevního salámu:
10 gtymiánu
10 gmletého pepře
5 gmletého kmínu
3 gmajoránky
15 gtřeného česneku
150 gsoli

Postup:

1. Syrové hřbetní sádlo sejmeme z poraženého vepře a necháme rozložené dobře vychladnout, potom sádlo nakrájíme na 4 mm kostky
2. Takto nakrájené syrové sádlo dáme do většího hustého cedníku, jehož spodní část potopíme do nádoby s vodou teplou asi 90 °C, za stálého míchání sádlo spaříme během 5 minut tak, aby se jednotlivé kostičky od sebe oddělily a pak je rozložíme, aby nám vychladly
3. Vepřový bůček, vepřovou plec, srdce, jazyk, kůžičky opereme, dáme do nádoby s vřelou vodou a vaříme je tak, aby zůstaly mírně tužší
4. Po uvaření vše z polévky vyndáme a rozložené necháme vychladnout
5. Vychladlý bůček, plec, srdce, jazyk nakrájíme na 5 mm kostičky a kůžičky dvakrát pomeleme na masovém strojku, na masovém strojku také pomeleme syrová vepřová játra
6. Do větší mísy dáme mleté vepřové kůžičky, mletá játra a syrovou vepřovou krev, vše dobře promícháme se solí, tymiánem, mletým pepřem, mletým kmínem, majoránkou, třeným česnekem
7. Potom přidáme nakrájený bůček, plec, srdce, jazyk a vše opatrně promícháme tak, aby se kostičky mícháním nerozmačkaly, touto náplní plníme rovná vepřová tlustá střeva a vážeme kusy o váze asi 500 g
8. Naplněný a zavázaný salám vaříme při teplotě 82 °C asi 1 až 1,5 hodiny (Potom přezkoušíme, zda je dobře provařený a to tak, že nejsilnější salám propíchneme čistou špejlí a po vytažení nesmí být špejle krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat zbarvená šťáva)
9. Po přezkoušení dostatečného provaření krve salám vyjmeme z vody, zchladíme ve studené vodě a rozvěsíme, aby úplně vychladl
10. Po řádném vychladnutí můžeme salám zaudit studeným kouřem po dobu 4 až 6 hodin, je pak trvanlivější.

Doporučení:

Krevní tučnice:Prejt od krevního salámu můžeme také naplnit do sklenic nebo plechovek a sterilovat. Je to vlastně tzv. krevní tučnice v konzervě. Ke konzervaci musí být prejt naprosto čerstvý, sterilace musí být dostatečně dlouhá, v 1 kg plechovkách nebo sklenicích má trvat nejméně 3 hodiny při 100 °C. Při plnění do sklenic nebo konzerv je třeba méně kořenit, protože koření se ve sklenici (v konzervě) nevyvaří, jak je tomu při výrobě krevního salámu do střeva. Krevní tučnici je možné podávat zastudena jako tlačenku, nebo ohřátou jako krevní prejt.

Poznámka:

K uzení se salámy zavěsí tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pilinami a většími kusy tvrdého dřeva se topí pouze tolik, aby v udírně byl hustý kouř, ale aby přitom nestoupla teplota nad 20 až 25 °C. Udí se 4 až 6 hodin. Tím se zvýší trvanlivost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy