Z polohrubé a hladké mouky, rostlinného tuku, hrušek, cukru, vajec a dalších ingrediencí upečený chutný koláč.
Ingredience:
400 g | hrušek |
250 g | polohrubé mouky |
125 g | rostlinného tuku |
80 g | cukru |
lískové oříšky na ozdobu | |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
voda | |
Na krém: | |
150 g | cukru |
50 g | hladké mouky |
100 ml | smetany |
100 ml | mléka |
2 ks | žloutky |
1 ks | vanilkového lusku velkého 3 cm |
forma na koláč |
Postup:
1. Z polohrubé mouky, tuku a 5-6 lžic studené vody vypracujeme těsto které necháme v chladnu odpočinout
2. Oprané a osušené hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na osminky
3. Hrušky dáme do hrnce spolu s cukrem, šťávou z citrónu a dle potřeby trochu vody, povaříme do změknutí, pak hrušky necháme okapat
4. V dalším hrnci si připravíme krém; nasypeme hladkou mouku, přidáme 2 žloutky a během šlehání přiléváme horké mléko a smetanu, přidáme i cukr a naškrábaný vanilkový lusk
5. Za stálého míchání přivedeme krém k varu, pak ho odstavíme
6. Koláčovou formu vyložíme těstem, poklademe odkapanými hruškami, zalijeme krémem, posypeme nasekanými lískovými oříšky
7. V troubě předehřáté na 170-180 °C zvolna upečeme.