REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krémový hruškový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z polohrubé a hladké mouky, rostlinného tuku, hrušek, cukru, vajec a dalších ingrediencí upečený chutný koláč.


Ingredience:
400 ghrušek
250 gpolohrubé mouky
125 grostlinného tuku
80 gcukru
lískové oříšky na ozdobu
šťáva z 1/2 ks citrónu
voda
Na krém:
150 gcukru
50 ghladké mouky
100 mlsmetany
100 mlmléka
2 ksžloutky
1 ksvanilkového lusku velkého 3 cm
forma na koláč

Postup:

1. Z polohrubé mouky, tuku a 5-6 lžic studené vody vypracujeme těsto které necháme v chladnu odpočinout
2. Oprané a osušené hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na osminky
3. Hrušky dáme do hrnce spolu s cukrem, šťávou z citrónu a dle potřeby trochu vody, povaříme do změknutí, pak hrušky necháme okapat
4. V dalším hrnci si připravíme krém; nasypeme hladkou mouku, přidáme 2 žloutky a během šlehání přiléváme horké mléko a smetanu, přidáme i cukr a naškrábaný vanilkový lusk
5. Za stálého míchání přivedeme krém k varu, pak ho odstavíme
6. Koláčovou formu vyložíme těstem, poklademe odkapanými hruškami, zalijeme krémem, posypeme nasekanými lískovými oříšky
7. V troubě předehřáté na 170-180 °C zvolna upečeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy