REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehké těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na křehké těsto.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
100 gmoučkového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr, tuk a vejce
2. Těsto zpracujeme rychle, jinak by mohlo dojít k tzv. spaření, kdy se tuk dlouhodobým zpracováním rozpouští, těsto se trhá a lepí
3. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do alobalu, fólie nebo utěrky a uložíme asi na 1 hodinu odpočinout do chladna
4. Těsto pak vyválíme na pomoučeném vále a to lehce bez velkého tlaku na váleček
5. Rozvalujeme ho současně oběma směry, do délky i do šířky
6. Formu nebo plech nevymazáváme tukem, protože těsto je dost tučné
7. Moučníky z křehkého těsta pečeme v mírně předehřáté troubě, jen na tučnější těsto předehřejeme trochu více (teplota má být 180-200 °C)
8. Dodržujeme předepsaný čas pečení (15-30 minut- podle velikosti tvarů), ale během pečení těsto raději kontrolujeme
9. Propečení sledujeme podle zbarvení povrchu, ale nejsme-li si jisti, zda je moučník dostatečně propečený, vpíchneme do středu špejli nebo párátko a těsto se nesmí přichytit.

Doporučení:

– Do křehkého těsta dáváme na 1 kg mouky nejvíce 350 g cukru, jinak bude pečivo příliš sladké, při pečení se snadno rozteče a na povrchu se připálí. Používáme jemný moučkový cukr, hrubší cukr zanechává v moučníku hnědé body z nerozpuštěného cukru. – Mouka se lépe spojí s tukem a cukrem, když přidáme trochu tekutiny (zpravidla mléko, smetanu).- Pokud chcete připravit úsporné těsto, část tuku nahradíme vařenými bramborami, měkkým tvarohem a ve slaných těstech méně tučným sýrem.- Chceme-li, aby těsto bylo opravdu křehké, k mouce přidáme trochu škrobové moučky.- Chuť těsta zlepšíme přidáním citronové nebo pomerančové šťávy, nastrouhané kůry z dobře omytého citronu nebo pomeranče, nebo vanilkového cukru.- Těsto zpracováváme studenýma rukama (ochladíme si je pod studenou vodou), aby pod rukama neměklo.- Těsto, které se trhá a lepí na váleček, rozvalujeme pomocí mikrotenové fólie. Připravené odleželé těsto vložíme mezi dvě lehce pomoučené mikrotenové fólie a válečkem rozválíme na plát potřebné síly.- Do měkkého lepkavého těsta nikdy nepřidáváme mouku, těsto by po upečení ztvrdlo a ztratilo svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy