REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořeněné křehké těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní křehké těsto zpracujeme s různým kořením (budˇs jedním druhem nebo směsí několika druhů), např. s klasickou mletou skořicí, hřebíčkem, novým kořením, exotickým koriandrem nebo kardsmomem apod.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
100 gmoučkového cukru
1 ksvejce
mletá skořice, hřebíček, nové koření ....

Postup:

1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr,klasickou mletouskořicí, hřebíčkem, novým kořením, exotickým koriandr nebo kardamom apod., tuk a vejce
2. Těsto zpracujeme rychle, jinak by mohlo dojít k tzv. spaření, kdy se tuk dlouhodobým zpracováním rozpouští, těsto se trhá a lepí
3. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do alobalu, fólie nebo utěrky a uložíme asi na 1 hodinu odpočinout do chladna
4. Těsto pak vyválíme na pomoučeném vále a to lehce bez velkého tlaku na váleček
5. Rozvalujeme ho současně oběma směry, do délky i do šířky
6. Formu nebo plech nevymazáváme tukem, protože těsto je dost tučné
7. Moučníky z křehkého těsta pečeme v mírně předehřáté troubě, jen na tučnější těsto předehřejeme trochu více (teplota má být 180-200 °C)
8. Dodržujeme předepsaný čas pečení (15-30 minut – podle velikosti tvarů), ale během pečení těsto raději kontrolujeme
9. Propečení sledujeme podle zbarvení povrchu, ale nejsme-li si jisti, zda je moučník dostatečně propečený, vpíchneme do středu špejli nebo párátko a těsto se nesmí přichytit.

Doporučení:

– Do křehkého těsta dáváme na 1 kg mouky nejvíce 350 g cukru, jinak bude pečivo příliš sladké, při pečení se snadno rozteče a na povrchu se připálí. Používáme jemný moučkový cukr, hrubší cukr zanechává v moučníku hnědé body z nerozpuštěného cukru. – Mouka se lépe spojí s tukem a cukrem, když přidáme trochu tekutiny (zpravidla mléko, smetanu).- Pokud chcete připravit úsporné těsto, část tuku nahradíme vařenými bramborami, měkkým tvarohem a ve slaných těstech méně tučným sýrem.- Chceme-li, aby těsto bylo opravdu křehké, k mouce přidáme trochu škrobové moučky.- Chuť těsta zlepšíme přidáním citrónové nebo pomerančové šťávy, nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu nebo pomeranče, nebo vanilkového cukru.- Těsto zpracováváme studenýma rukama (ochladíme si je pod studenou vodou), aby pod rukama neměklo.- Těsto, které se trhá a lepí na váleček, rozvalujeme pomocí mikrotenové fólie. Připravené odleželé těsto vložíme mezi dvě lehce pomoučené mikrotenové fólie a válečkem rozválíme na plát potřebné síly.- Do měkkého lepkavého těsta nikdy nepřidáváme mouku, těsto by po upečení ztvrdlo a ztratilo svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Tekuté zlato: Blahodárné účinky medu, o kterých jste nevěděli

Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.

číst dále ...

Blíží se druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.

číst dále ...

Od bramboráku po hranolky: Vyznáte se v bramborách?

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

číst dále ...

29. září je Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert letos už daroval 2 200 000 porcí potřebným

Problematika plýtvání potravin patří mezi celosvětová témata. Její důležitost akcentuje i Valné shromáždění OSN, které v roce 2019 stanovilo 29. září Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert snižuje potravinové přebytky dlouhodobě a letos už potřebným daroval 2 200 000 porcí jídla. V souladu se závazkem učiněným veřejně na začátku tohoto roku daruje letos potravinovým bankám nejméně 3,2 miliony porcí jídla, což je zdvojnásobení loňského daru. S rozvozem pomůže 7 nových dodávek, které daruje potravinové bance ke třem již darovaným autům.

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy