Ve vařící osolené vodě uvařené kuličky, připravené z mletého masa, žemle, cibule, bílku a koření, servírované přelité kaparovou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | mletého masa |
1/4 l | osolené vody |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
1 lžička | hořčice |
1 sklenka | kaparů |
1 ks | žemle |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Žemli namočíme do studené vody, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, z vejce oddělíme žloutek od bílku
2. Žemli vymačkáme, smícháme s cibulí, bílkem, mletým masem a hořčicí, osolíme a okořeníme pepřem
3. Z hmoty tvoříme klopsy, ty povaříme v osolené vodě 5 až 10 minut, poté je vyndáme a uchováme v teple
4. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme ji pak trochou horké vody z klopsů (vodu postupně přilijeme, asi 0,5 l)
5. Žloutek rozšleháme s mlékem a lehce vmícháme do omáčky, která už nevaří, z kaprů ve sklenici slijeme nálev a přidáme jej do hotové omáčky
5. Omáčku dosolíme, je-li třeba, opepříme podle chuti a nalijeme na klopsy vyskládané na talíři.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.