REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík po mallorsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králík pečený na cibulovém základě doměkka, podávaný s dušenou mrkví a rajčaty.


Ingredience:
4 kskráličích stehen
6 ksstroužků česneku
4 ksbobkového listu
2 ksvětviček rozmarýnu
2 kscibule
2 lžícedijonské hořčice
400 grajčat
200 gmrkve
300 mlvývaru
olej
sůl

Postup:

1. Očištěného králíka omyjeme, osušíme a opečeme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova, potřeme ho hořčicí smíchanou se solí a trochou oleje
2. Do pekáčku rozložíme oloupanou, na dílky nakrájenou cibuli, přidáme porce masa, rozmarýn, čtyři neoloupané stroužky česneku, bobkový list, přilijeme trochu vývaru, přiklopíme, pečeme při 150 °C doměkka a během pečení podle potřeby podléváme vývarem
3. Na rozehřátém oleji orestujeme očištěnou mrkev nakrájenou na kostičky, osolíme, podlijeme trochou vývaru, podusíme do poloměkka, pak přidáme zbylé oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky, rajčata nakrájená na kostičky a dusíme asi 10 minut
4. Měkké porce masa vyndáme z pekáčku, výpek s cibulí přidáme k podušené zelenině, promícháme, maso vrátíme zpět, už jen prohřejeme a podáváme s vařenými bramborami nebo pečivem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Barevné silvestrovské „superpomazánky“

Silvestr se blíží a s ním se v hlavě rodí plán, co připravit na slavnostní „párty stůl“. Klasikou jsou jednohubky s klobásou a okurkou, česneková pomazánka nebo kanapka s kouskem uzeného lososa. To ovšem nemusí nadchnout každého. Co když budete mít na návštěvě někoho, kdo si zakládá na velmi zdravé stravě, nebo rád zkouší něco nového? Připravte jeden talíř se superpomazánkami. Super jsou díky obsahu superpotravin a vynikají zajímavými barvami.

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy