Krásně lesklá pečínka z kachny servírovaná obložená orestovanými cibulkami a spařenými rozinkami.
Ingredience:
Rozpis asi na 6 porcí: | |
1 ks | kachny |
250 g | malých cibulek |
250 g | rozinek |
100 g | rajčat |
80 g | mrkve |
80 g | cibule |
20 g | hladké mouky |
1 dl | červeného vína |
3 lžíce | oleje |
mletý pepř | |
vývar | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou kachnu osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu
2. Vložíme do pekáče, obložíme ji krkem rozsekaným na kousky, mrkví i cibulí, které budou nakrájené na kolečka, a pečeme v mírně vyhřáté troubě doměkka, při pečení kachnu na tučných místech propícháme, aby tuk lépe vytekl
3. Část tuku při pečení ze šťávy odebereme, kachnu přeléváme šťávou, podléváme vývarem a ke konci pečení přidáme rajčata pokrájená na plátky
4. Mezi tím připravíme obložení: cibulky podusíme na rozpáleném oleji, po 10 minutách přidáme spařené rozinky, zalijeme 3 lžícemi vína a trochou vývaru a podusíme
5. Ve zbývajícím víně s trochou vývaru rozmícháme hladkou mouku, povaříme ji 10 minut, polovinou této omáčky potřeme měkkou kachnu vloženou na prázdný pekáč a zapečeme ji 5 minut, aby byla lesklá
6. Kachnu přeložíme na mísu, obložíme rozinkami a cibulkami, šťávu od pečení kachny smícháme s vinnou omáčkou, prolisujeme, ohřejeme k varu a nalijeme do omáčníku.
Příloha: Opečené brambory.