Osolené, okmínované, prošpikované porce králíka podlité vodou, ochucené divokým kořením, podušené v troubě s trochou sádla a kousky slaniny, pak dopečené doměkka odkryté spolu s nakrájenou zeleninou.
Ingredience:
1 ks | králík |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | rajčata |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | sladkokyselé okurky |
2 ks | kozí rohy |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | červená paprika |
1 ks | cibule |
100 g | slaniny |
2 lžíce | rajského protlaku |
kmín | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Králíka naporcuje, odložíme stranou stehna, hřbet, zbytek použijeme na polévku (hrudní koš, hlava, boky, vnitřnosti).
- Porce prošpikujeme slaninou, osolíme, okmínujeme.
- Vložíme do pekáče, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření), podlijeme trochu vody, přidáme lžičku sádla a zbytek pokrájené slaniny. Přiklopíme druhým pekáčem, vložíme do vyhřáté trouby, dusíme 45 minut, při 180 °C, občas přelijeme šťávou.
- Sundáme druhý pekáč, přidáme nakrájená rajčata, papriku, kyselé okurky, česnek, cibuli, kečup. Odkrytý pekáč vložíme zpět do trouby, pečeme, až králík začne na povrchu zlátnout (zhruba 45 minut), občas přelijeme šťávou.
- Upečeného králíka podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo s chlebem.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek