Upečený králík naporcovaný, servírovaný podlitý světlou šťávou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | králíka v celku |
100 g | másla |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Důkladně opláchnutý a odblaněný hřbet a zadní běhy králíka mírně osolíme a posypeme kmínem
- Králíka vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody, potřeme částí rozpuštěného másla a pod poklicí podusíme v troubě vyhřáté na 190-200 °C, během pečení králíka obracíme, aby se rychle upekl a nevysušil
- Asi po hodině maso odkryjeme a za občasného přelévání výpekem, potírání máslem a dolévání vody upečeme doměkka (přední část je lepší vyjmout, jakmile je měkká, aby se nevysušila)
- Výpek zředíme vodou nebo odvaříme na potřebné množství, podle potřeby osolíme, přecedíme, zjemníme zbylým máslem a krátce převaříme
- Porce králíka servírujeme podlitého šťávou z výpeku.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory nebo rýži, zeleninové saláty, kompoty.
Poznámka:Králíka je lepší péci společně s vepřovým bůčkem.