REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík pečený na bílém víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králík upečený na kořenové zelenině podlitý bílým vínem, ochucený nasekaným estragonem, solí a pepřem, podávaný se šťouchanými brambory a zeleninou z výpeku, k ní se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasná intenzivní vůně estragonu, která jídlu dodá jiný rozměr!


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kskrálíka
1 ksvelké cibule
2 kspetržele
2 ksmrkve
2 kssnítky estragonu
1/2 ksmenší bulvy celeru
2 dclbílého vína z Mikulovské podoblasti
pepř černý čerstvě mletý
sůl
Na brambory:
1 kgbrambor
200 gmásla
pažitka
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1×4 cm a cibuli na proužky
2. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka, podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem
3. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160 °C, 35 minut, poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180 °C
4. Připravíme brambory; omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme
5. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit, přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka
6. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme
7. Dovařené jídlo můžeme podávat, v žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína, k němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr!

Doporučení:

Jako polévku k tomuto menu doporučujeme Medvědí česnekový krém, dezert pak Jahodovou pěnu se šumivým vínem a domácí sušenkou.

Poznámka:

Recept z článku: Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy