Králík upečený na kořenové zelenině podlitý bílým vínem, ochucený nasekaným estragonem, solí a pepřem, podávaný se šťouchanými brambory a zeleninou z výpeku, k ní se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasná intenzivní vůně estragonu, která jídlu dodá jiný rozměr!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | králíka |
1 ks | velké cibule |
2 ks | petržele |
2 ks | mrkve |
2 ks | snítky estragonu |
1/2 ks | menší bulvy celeru |
2 dcl | bílého vína z Mikulovské podoblasti |
pepř černý čerstvě mletý | |
sůl | |
Na brambory: | |
1 kg | brambor |
200 g | másla |
pažitka | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1×4 cm a cibuli na proužky
2. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka, podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem
3. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160 °C, 35 minut, poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180 °C
4. Připravíme brambory; omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme
5. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit, přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka
6. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme
7. Dovařené jídlo můžeme podávat, v žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína, k němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr!
Jako polévku k tomuto menu doporučujeme Medvědí česnekový krém, dezert pak Jahodovou pěnu se šumivým vínem a domácí sušenkou.
Poznámka:Recept z článku: Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela
Chřest se smetanovou omáčkou, bramborem, dušenou šunkou a rukolou
Krevety pošírované v omáčce z kokosové smetany s bramborovo-citronovým pyré