REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na způsob svíčkové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční svíčková omáčka tentokrát připravená spolu s králičím masem.


Ingredience:
1 kskrálíka
1 kssmetany ke šlehání
1 kszakysané smetany
2 ksmalých skleniček sterilovaného celeru
3 ksvětších mrkví
5 ksbobkových listů
8 kskuliček nového koření
2 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícemásla
2 lžícehladké mouky
500 mlmléka
zeleninový vývar
citronová šťáva
špetka tymiánu
sůl

Postup:

1. Očištěného králíka omyjeme, naporcujeme a ze všech stran osolíme
2. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme oloupané na hrubo nastrouhané mrkve, okapané nudličky celeru (lák uschováme) a 10 minut za stálého míchání opékáme, pak zeleninu odsuneme ke kraji hrnce, vložíme porce králíka, které ze všech stran opečeme (pokud je potřeba přidáme máslo)
3. Nakonec maso položíme na zeleninu, zalijeme lákem z celeru i vývarem, aby maso bylo potopené, přidáme nové koření, bobkové listy, tymián a přiklopené vaříme 45 minut na středním plameni za občasného obracení
4. Potom vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a přiklopené pečeme doměkka, pak maso i koření vyjmeme (maso udržujeme v teple) a základ rozmixujeme tyčkovým mixérem
5. V části mléka rozmícháme mouku, přilijeme zbylé mléko a pak do něho zašleháme obě smetany, opatrně vlijeme do základu a prohříváme do zhoustnutí, podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou
6. Omáčku podáváme s králíkem, bramborovým knedlíkem a brusinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy