Tradiční svíčková omáčka tentokrát připravená spolu s králičím masem.
Ingredience:
1 ks | králíka |
1 ks | smetany ke šlehání |
1 ks | zakysané smetany |
2 ks | malých skleniček sterilovaného celeru |
3 ks | větších mrkví |
5 ks | bobkových listů |
8 ks | kuliček nového koření |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | hladké mouky |
500 ml | mléka |
zeleninový vývar | |
citronová šťáva | |
špetka tymiánu | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného králíka omyjeme, naporcujeme a ze všech stran osolíme
2. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme oloupané na hrubo nastrouhané mrkve, okapané nudličky celeru (lák uschováme) a 10 minut za stálého míchání opékáme, pak zeleninu odsuneme ke kraji hrnce, vložíme porce králíka, které ze všech stran opečeme (pokud je potřeba přidáme máslo)
3. Nakonec maso položíme na zeleninu, zalijeme lákem z celeru i vývarem, aby maso bylo potopené, přidáme nové koření, bobkové listy, tymián a přiklopené vaříme 45 minut na středním plameni za občasného obracení
4. Potom vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a přiklopené pečeme doměkka, pak maso i koření vyjmeme (maso udržujeme v teple) a základ rozmixujeme tyčkovým mixérem
5. V části mléka rozmícháme mouku, přilijeme zbylé mléko a pak do něho zašleháme obě smetany, opatrně vlijeme do základu a prohříváme do zhoustnutí, podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou
6. Omáčku podáváme s králíkem, bramborovým knedlíkem a brusinkami.