Králičí hřbet a nohy z králíka prošpikované, upečené v troubě spolu s jarní cibulkou, česnekem a plátky hříbků podlité vývarem, nejprve zaklopené, pak i odklopené, pěkně na barvu.
Ingredience:
1 ks | králík (1500-2000 g) |
4 ks | stroužky česneku |
1 svazek | jarní cibulky |
250 g | hřibovitých hub (nebo 25 g sušených) |
100 g | slaniny |
2 dl | vývaru z kostí |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Králíka naporcujeme, k pečení použijeme hřbet, 4 stehna, zbytek použijeme na polévku.
- Porce králíka, prošpikuje klínky slaniny, narovnáme do pekáče, okmínujeme, osolíme, opepříme, přidáme sádlo, přiklopíme druhým pekáčem, dusíme v troubě 1 hodinu při 180 C, občas podlijeme, trochou vývaru.
- Sundáme druhý pekáč přidáme nakrájeno jarní cibulku i s natí, plátky česneku, plátky hříbků, podlijeme vývarem, pečeme na 200 C zhruba 20 minut, až začnou porce králíka na povrchu zlátnout.
- Porce králíka na talíři přelijeme šťávou z houbami a cibulkou, podáváme s vařenými brambory.
Text i foto: D. Marounek